Recepty
Vyrábame predovšetkým z lokálnych surovínNa zložení našich produktov nám veľmi záleží. Väčšina surovín pochádza z Českej republiky. Hlavným zdrojom divo rastúcich plodov je oblasť Jeseníkov, ktorá je známa najčistejším vzduchom v strednej Európe. V tamojších lesoch rastú výborne čučoriedky a lesné b...
"Mami, urobíš nám palacinky?" Veľmi častá požiadavka detí na rýchle riešenie večere.Zdá sa to byť veľmi jednoduché, ale ak chcete dosiahnuť nadštandardný výsledok, vyskúšajte osvedčený postup. Preosejte 500 g hladkej pšeničnej múky do misy a primiešajte vrecko vanilkového cukru. Potom vlejte 6 vop...
Neviete, čo s jablkami? Čo tak jablkový lekvár, ktorý sa dá využiť ako náplň do buchiet a koláčov? Jablká nakrájajte na štvrťky a odkrojte jadierka. Alebo celé jablká vypichnite odstraňovačom jadierok a potom nakrájajte na dieliky. Vyskladajte do nerezového alebo smaltovaného hrnca, mierne podlejt...
Doniesli vaši koledníci také množstvo varených vajíčok, že nie ste schopní ich spracovať ihneď? Vajíčkové nátierky a varených vajíčok na chlebe už máte plné zuby?Pozrite sa na náš tip na uchovanie varených vajíčok inšpirované zahraničím. Takto upravené vajíčka sa skvele hodia k listovému alebo zelen...
KEDY JE NAJLEPŠIE ZBIERAŤ ŠÍPKY?Koncom letných prázdnin sa už na stráňach červenajú plody šípkovej ruže, ale nebuď netrpezlivý, treba si počkať, až budú šípky pekne vyfarbené a vyzreté. To sa pozná, že je sem tam nejaký mäkký a rozmazná sa ti medzi prstami pri miernom stlačení. Ak chceš byť veľmi t...
Na masti speňte cibuľu nakrájanú na hrubšie kúsky, pridajte pokrájanú pečeň (odblanenú a bez žilnatých častí). Okoreňte, pridajte dva celé strúčiky cesnaku a všetko zvoľna duste, až budú kúsky pečene na reze dobre povarené. Keď sú kúsky pečene malé, je tepelná príprava otázkou niekoľkých minút. V...
Vďaka kyslastej chuti rebarbory sa tento džem úžasne hodí do sladkých koláčov alebo napríklad na vianočku. Rebarbora, pôvodom tibetská zelenina, u nás pomerne rýchlo zdomácnela a my si jej výraznú chuť môžeme užívať už od konca apríla.. Na jedenie sú vhodné stopky očistené od listov. Pokiaľ máte na...
Paradajková sezóna je aj v znamení zavárania. Okrem našich obľúbených pečených paradajok alebo paradajok zavarených vo vlastnej šťave patrí medzi našu "klasiku" domáci kečup. Je obľúbený hlavne u detí a my máme istotu, že vieme z akých surovín bol vyrobený, bez chémie a z krásnych voňavých paradajo...
Jablká patria medzi najstaršie druhy ovocia. Už v antike bolo považované za symbol plodnosti, lásky, mladosti a krásy. Na svete existuje až 5 000 odrôd, ale vo veľkom sa pestuje iba asi 10.Medzi tie najviac obľúbené medzi českými sadármi patrí Jonagold, Šampión, Rubín, Gala a Spartan. Niektoré odrod...
Chcete cez zimu zavariť niečo neobvyklé? Využite vrcholnú formu citrusových plodov. Pomarančová marmeláda je veľmi obľúbená napríklad v Anglicku na raňajky, na opečenom chrumkavom toastovom chlebe. Je tiež výborná do dezertov alebo k syrom. Pomaranče olúpeme pomocou škrabky na zemiaky a nakrájame n...
Už ste niekedy pripravovali pečenú prepeličku? Že nie? Potom si ich skúste kúpiť, až na ne narazíte v obchode. Mierne pokročilá kuchárka alebo kuchár prípravu v kuchyni určite zvládne. Prepelice zaraďujeme do pernatej zveri. Tie, ktoré sa dajú dnes zohnať budú s najväčšou pravdepodobnosťou z farmov...
Bylinkové maslo je jednoduchá delikatesa, ktorá posunie váš pokrm do gastronomických výšin. Jednoducho jej potom už neodoláte. Maslá sú výborné k pečeným mäsám, k steakom, zemiakom, zelenine, rybe alebo len tak namazanom na čerstvom pečive. Teraz na jar sa skvele hodí k jahňacím pečienkom alebo k b...
Letné teploty na nás útočia celú jar a my vám prinášame tipy, ako sa príjemne schladiť a doplniť pitný režim nečakanou dobrotou. Vyskúšajte domáce limonády z našich bylinkových sirupov doplnené čerstvým ovocím a ľadom Receptov na limonády je nespočetné množstvo, tu je pár univerzálnych rád. Ak ste ...
Viete si predstaviť linecké pečivo bez ríbezľovej marmelády? Zdá sa síce predčasné myslieť v lete na vianočné pečivo, ale uvidíte, ako budete v zime radi za výbornú voňavú domácu marmeládu. V recepte je použitá ríbezľová šťava, ktorú získate ak ríbezle rozomeliete v kuchynskom robote a necháte ich ...
Už ste vyskúšali tohtoročný bazový hit - jemne perlivú ľahko alkoholovú limonádu? Jej príprava je jednoduchá a výsledok tak efektný. POSTUP:Do veľkého 5-litrového pohára vložíme kvety bazy a kolieska citróna. Nezabudnite z kvetov jemne vyklepať chrobáky a iné nechcené breberky. Zalejte vodou a pohá...
Táto pochúťka patrí k základným ingredienciám severoafrickej kuchyne. Má veľmi výraznú chuť, a preto si ju užívajte s rozvahou. AKO NA TO?Citróny starostlivo umyjeme a pozdĺžne krájame na štvrtky. Pozor, nedokrajujeme ich. Okolo stopky by mali zostať spojené, aby pripomínali kvety. Jemne citróny ro...
Jedlý darček nemusí byť len hotový výrobok. Skúste darovať niečo neobvyklé, čo napríklad domáce sypané zmesi navrstvené vo vysokých pohároch Weck? Vrstvy ingrediencií sú krásne vidieť a vy tak môžete svojej kamarátke darovať obľúbený recept napríklad na domácu štólu alebo sušienky. Do takýchto zmes...
Najlepšou zásobárňou vitamínu C na zimné obdobie je rozhodne kvasená zelenina. V našej ponuke nájdete takto pripravenú Zeleninádu My vám ponúkame jednoduchý recept na doma kvasenú kapustu s mrkvou a s jablkami, prípadne si môžete vyskúšať recept na ázijskú verziu kvasenej zeleniny - kimči. AKO NA ...
Rastú všade - na okraji lesa, v každej štipke a pritom ide o "čierne zlato" našej prírody. Čerstvé černice vás osviežia, posilnia imunitu a detoxikujú organizmus. Krásne s nimi ozdobíte dezerty alebo iné sladké jedlá. Černice ale bývajú v surovom stave dosť kyslé, keď ich tepelne upravíte, budú pr...
Ak sa rozhodnete pre tento „jedlý darček“, darujete aj kúsok Grécka. Kocky pravého gréckeho syra vo voňavom olivovom oleji, posiaty sušenými lístkami oregana, mäty a chilli papričky sú esenciou gréckej kuchyne a k tomu ešte farebne ladia k vianočným farbám. AKO NA TO:V mise zmiešame kocky syra s ko...
Rebarbora je pôvodom tibetská zelenina, ktorá sa ale veľmi ľahko uchytila aj v našich podmienkach. Ide o jednu z prvých jarných zelenín, ktorú si môžete nájsť v záhradke už koncom apríla. Konzumujú sa iba tepelne upravené stopky, najlepšie len do sviatku sv. Jána (teda do konca júna). Potom u...
Po náročnej zime je potrebné doplniť vitamín C, to vedeli už naše babičky. A preto na jar zbierali smrekové výhonky - svetlo zelené špičky, ktoré sú plné nielen tohto vitamínu, ale aj celého radu minerálov a tiež liečivých silíc. Čerstvé smrekové výhonky sa zbierajú v apríli a máji, vo vyšších polo...
Zázvor patrí medzi jedno z najstarších a najžiadanejších korenín vo svete. V stredoeurópskej kuchyni sa používa pomerne málo, hlavne do sladkostí (vianočných zázvoriek) a v malých dávkach pri úprave mäsa. Všetko sa mení s narastajúcou obľubou ázijskej kuchyne a dnes vo väčšine obchodov nájdete zázv...
Medzi fašiangovú klasiku bezpochyby patria šišky. Nadýchané sladké pečivo vyprážané v horúcom tukovom kúpeli má svoje neodolateľné kúzlo. Môžete ich naplniť pudingom alebo nutelou, my sa ale prihovárame za klasiku - najlepší je marhuľový, alebo jahodový džem. V 100 ml mlieka rozmiešame kvasnice, l...
Červená repa zažíva svoj boom. Táto neprávom zabudnutá koreňová zelenina sa momentálne stáva hviezdou kuchýň. A je na to dôvodov. Obsahuje neuveriteľné spektrum vitamínov a minerálov, ktoré majú vplyv na detoxikáciu, prevenciu rakoviny, činnosť mozgu a mnoho ďalších. My sme si pre vás pripravili r...
Kvasená alebo tiež kyslá kapusta je základom zimnej kuchyne a to hlavne vďaka vysokému obsahu C. Ak nemáte možnosť naložiť si kapustu do veľkého kapustnice na celú zimu, vyskúšajte náš návod na kapustu kvasenú v pohári. Kapustu očistíme od vrchných poškodených listov, rozpolíme a vykrojíme tuhý hlú...
AKO NA TOPokiaľ ste sa z akéhokoľvek dôvodu rozhodli obmedziť klasické mlieko, určite ste sa už stretli s rastlinnými mliekami. V obchodoch ich nájdete veľmi širokú ponuku, avšak cenovo je to trochu horšie. Našťastie nie sú tieto mlieka príliš náročné na výrobu. A keď ochutnáte čerstvé rastlinné mli...
Keď už sladké Vianoce, tak so všetkým … Klasikou našich babičiek a prababičiek bol a vždy asi bude „vaječniak“. U nás sa vždy pripravoval na Vianoce a na Veľkú noc, takže ak chcete pre svoje kamarátky nejaký jedlý darček, neváhajte. Príprava je jednoduchá a zďaleka sa nejaký ten kupovaný nevyrovná ...
Samozrejme nejde o skutočný včelí med, ale o tradičný recept našich babičiek. Ide vlastne o hustý sirup, ktorý si môžete pridať do čaju alebo natrieť na chlieb, a to predovšetkým v dobách prechladnutia, nádchy a kašľa. SEZÓNA PÚPAV SA BLÍŽI, TAKŽE TU JE RECEPT:Bylinky a púpavy zalejeme v hrnci 1,2 ...
Na tomto jedlom darčeku je skvelé, že ho s vami zvládnu pripraviť aj deti. Majú tak vlastnoručne vyrobený darček pre starých rodičov, na ktorý sa určite nebude prášiť. Soľ je skvelá na ryby, steaky, zemiaky alebo len tak na čerstvý chlieb s maslom. Ponúkame vám dva recepty. Ak ich zabalíte do malýc...
Máte doma malé deti a chcete im pripraviť na zimu domáce ovocné a zeleninové príkrmy? Budete mať istotu, že v týchto nenájdete žiadny pridaný cukor, konzervanty a umelé farbivá. Pokiaľ máte ovocie a zeleninu z domácich zdrojov bez chémie, tak máte zdravé jedlo pre deti za pár eur. Ich príprava...
Cibuláda je výborná k mäsu a údeninám, k syrom alebo len tak na čerstvé pečivo, hlavne pre milovníkov vyprážanej cibuľky. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej a vsypeme nakrájanú cibuľu. Vyprážame, kým sa cibuľa nezačne pripaľovať a karamelizovať, trvá to približne hodinu. Potom vsypeme cukor, soľ a ko...
Jahody nemusíte spotrebovať iba na sladké zavareniny a džemy. Vyskúšajte aj tento originálny chilli jahodový relish, ktorý sa hodí ku grilovanému mäsu alebo ako náhrada BBQ omáčky. Úžasný je aj ku grilovanému kurčaťu alebo ako glazúra na bravčovú bábiku na grile. Jahody nakrájajte na menšie kúsky ...
Crumble alebo tiež česky krambeľ je veľmi obľúbený dezert predovšetkým v anglicky hovoriacich krajinách. Vlastne sa jedná o hrubšiu vrstvu do chrumkava zapečenej maslovej mrveničky, pod ňou sa ukrýva ovocie, ktoré počas zapekania pustí šťavu. Tá sa potom čiastočne vsiakne do mrveničky. Ide o dobrot...
Veľká noc, jar a vajcia patria neodmysliteľne k sebe. Hodiť sa vám teda budú tipy na výborné vajíčkové nátierky, ktoré si môžete dopriať na raňajky, ale môžete nimi pohostiť aj veľkonočnú návštevu. Veľká noc, jar a vajcia patria neodmysliteľne k sebe. Hodiť sa vám teda budú tipy na výborné vajíčkov...
Esenciou sliviek je lekvár. Ich výsledná chuť môže byť pre niektoré, hlavne deti, príliš intenzívna a trochu horká. Ponúkame vám variant, ktorý u našich detí absolútne vedie. Je v nej totiž čokoláda a vy tak zavaríte deťom takú domácu čokoládovú nátierku s veľkým prídavkom ovocia. Klinčeky a badiá...
V tomto kečupe paradajky nehľadajte, nájdete tu veľa húb - najlepšie zmes lesných, ale ide to aj z pestovaných húb. Najlepšie nám hubový „kečup“ chutí k pečenému mäsu, ale môžete s ním dochucovať akýkoľvek hubový pokrm – napríklad omáčku alebo polievku. Nakrájané huby premiešame vo veľkej mise so s...
Argetínsku omáčku "čimičuri" preslávila po celom svete jej výrazná chuť, ktorá skvele podčiarkne vôňu a chuť mäsa, predovšetkým vyhlásené argentínske hovädzie steaky. Nemusíte ju používať ako omáčku, hodí sa aj ako marináda alebo na namáčanie opečeného chleba. Tradičné chimichuri musia obsahovať by...
Zaváranie mrkvy nie je v našich končinách príliš známe, to ale neplatí o zvyšku sveta. Hlavne v indickej kuchyni je veľmi obľúbené mrkvové čatní (chutney) s poriadnou dávkou zázvoru, ktorý mu dodá ten správny šmrnc. Túto obľúbenú sladkokyslú omáčku potom môžete pridávať ku všetkým pokrmom indickej ...
Zima priamo volá po teplých raňajkách. Ak už ste sa prejedli kašou, máme pre vás tip na teplý dezert či raňajky – voňavý jablkový crumble. Okorenený škoricou vám zaručene prehreje každý zimný deň. My ich zapekáme vo Weckovkách, máme tak na ne aj viečko na uschovanie v chladničke. Na druhý deň len d...
Zaváranie mäsa nie je žiadna veda. Predtým, keď nebolo toľko možností na zmrazenie mäsa, išlo o celkom bežné spracovanie. Ponúkame vám jednoduchý návod ako na to. Nezabudnite ale dodržiavať pravidlá, ktoré sme popísali už v článku Zaváranie mäsa do pohárov – domáca ruská ruleta? Na každý kilogram ...
Máme pre vás tip na originálne jesenné raňajky alebo dezert. Voňavé karamelizované jabĺčka na mliečnej ryži rozhodne nie sú len pre deti, dospelí im len ťažko odolajú. Môžete ich podávať v pohároch Weck, urobíte s nimi veľa parády a potešíte všetkých stravníkov. Do hrnca nasypte prepláchnutú ryžu, ...
Rillettes je v podstate jednoduchá masová nátierka, ktorej pôvod môžeme hľadať v oblasti Touraine v strednom Francúzsku. Ide o pokrm naozaj tradičný, prvé zmienky pochádzajú už z roku 1480. Recept sa v rôznych oblastiach Francúzska líši. Väčšinou je ale vždy základom bravčový bôčik (alebo iné tučné...
Tento recept je jednoduchý a použitím hotovej omáčky Hovädzie na paradajkách máte rýchlu a zdravú večeru "raz dva". Vo väčšej mise zmiešame múku, soľ a olivový olej. Kvasnice necháme rozpustiť v teplej vode a premiešame – mala by vzniknúť kašička. Prilejeme k suchej zmesi a vypracujeme cesto, ktoré...
Jahňacie mäso momentálne prichádza do svojej vrcholnej sezóny a vy si ho môžete dopriať v mnohých úpravách. IDEME NA TODeň vopred si naložte mäso do nízkeho hrnca s pokrievkou alebo inej uzatvárateľnej nádoby. Mäso stačí nakrájať na kocky, zmiešať s olejom, rozotreným cesnakom, korením a nechať cez...
Jarné cibuľky bývajú poslom jari a prvou úrodou z našich polí. Ide vlastne o nedozreté cibule, ktoré ešte nemajú pálivú chuť ako veľké cibule a dajú sa zúžitkovať celé vrátane zelených vňatí. Využite ponuku na farmárskych trhoch a kúpte si čerstvú cibuľku od slovenských pestovateľov. Nemala b...
Hruškový "med" je delikatesa obľúbená predovšetkým v zámorí. Vonia a chutí po mede - med však neobsahuje. Je skvelý na chlebe s maslom alebo zamiešaný do jogurtu. Skúste zavariť niečo neobvyklé a zužitkujte tohtoročnú jesennú úrodu hrušiek originálne. Recept nie je zložitý a pokiaľ použijete krásn...
Trpká rebarbora patrí medzi prvé vitamínové bomby, ktoré môžeme v záhradke zožať. Jej využitie v kuchyni je široké. Môžete z nej uvariť sirup, rebarborové chutney, alebo výborný džem. Pokiaľ si ju chcete užiť za čerstva, odporúčame jednoduchý dezert - náš obľúbený crumble. Vrstvu ovocia posypanú po...
Myslíte to s novoročným chudnutím vážne? Už vás v práci omrzeli „menučka“ z reštaurácií a jedla z jedální? Vyskúšajte náš návod na vrstvený šalát v pohári, ktorý si pripravíte deň vopred. V práci alebo v škole si tak doprajete zdravý obed presne podľa vašich predstáv. Najdôležitejším pravidlo...
Sezóna čučoriedok je v plnom prúde. Vyrazte do lesa na tieto malé zázračné modré bobuľky. Ich chuť je neprekonateľná a okrem toho obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok. Pomáhajú pri chudnutí, majú vysoký obsah vitamínu C, takže pomáhajú chrániť vašu imunitu, zlepšujú náš zrak, pomáhajú pri de...
Ajvar pochádza z balkánskej kuchyne a ide o „kaviár“ z pečených paprík a baklažánu. Môžete si ho namazať na chlieb ako nátierku - úžasný je na hriankach. Často býva tiež servírovaný ku klasickým pokrmom balkánskej kuchyne z mletého mäsa. Použiť sa dá na nakladanie hermelínu, do omáčok, na cestoviny...
Poznáte pojem relish? Ide väčšinou o sladkokyslú nakladanú zeleninu s pikantným korením, ktorá je v anglosaských krajinách častým doplnkom na grilovačkách. Najčastejšie si ich pridávame do hamburgrov, domácich hotdogov, k opekanému mäsu alebo klobásam. No a pretože sa tento rok urodilo naozaj veľa ...
Ešte než príde obdobie prvých byliniek a zeleniny, využite vrcholnú formu citrusov. Na tento recept použite určite citróny v bio kvalite (bez chemicky ošetrenej kôry). Dnes už nie je problém ich zohnať. Lemon curd je britská špecialita, ktorá doladí vaše dezerty úžasnou sladkokyslou chuťou. Vynikne...
Špargľová sezóna je veľmi krátka a začína práve teraz. Už minulý rok ste si v našom článku mohli prečítať, ako s čerstvou špargľou nakladať a ako ho pripraviť. Tento rok vám prinášame dva recepty na jednoduché špargľové nátierky. Ak ich uskladníte v pohároch Weck, môžete ich potom servírovať priamo...
Každá rodina má svoj obľúbený recept na nakladané uhorky. Niekto pridáva kôpor, niekto cibuľu a niekto si ich nevie predstaviť bez feferóniek. My vám ponúkame náš osvedčený recept na naozaj chrumkavé uhorčičky s vyváženou sladkokyslou chuťou. Uhorky, najlepšie drobné, necháme odmočiť vo vode a poct...
Ochutnajte netradičné a zdravé studené predjedlo. Cuketu umyte a nakrájajte pozdĺžne na plátky. Na sucho ich prudko ugrilujte na grile alebo grilovacej panvici. Slaninu nakrájajte na menšie plátky (v rovnakej veľkosti ako cuketové plátky) a tiež ich na sucho opražte. V mise si pripravte zmes z kozi...
Jogurt je základom raňajok v mnohých slovenských domácnostiach a takmer každý nájde aspoň jeden kúsok v chladničke. Dá sa samozrejme použiť aj na marinádu, šalátovú zálievku, pod mäso, základ osviežujúcich smoothie alebo do dezertov. Nepostrádateľný je napríklad v indickej kuchyni, kedy v kombináci...
Medzi obľúbené jedlé darčeky bezpochyby patria pečené čaje. My sme pre vás pripravili recept na „vitamínovú“ bombu, ktorú ocenia všetci „zmrzlíci“ a maródi. Zázvor so škoricou vás prehreje do špiku kostí a zapáli prechladnutie. Zázvor olúpeme škrabkou na zemiaky a nakrájame na malé kocky. Citrusy u...
Blížiaca sa jeseň nám ohlasuje plody bazy čiernej. Nájdete ho naozaj všade – okolo ciest, v parku a samozrejme pri poliach. Pozrite sa vo svojom okolí po čistom mieste, kde rastú tieto liečivé bobuľky a vyskúšajte jednoduchý recept na sirup, ktorý oceníte predovšetkým v zime. Je to totiž skvelý pom...
Chren aj repa patria medzi obľúbenú jesennú úrodu na našich záhradkách a my vám odporúčame ich spojiť do jedného výborného šalátu. Prinášame vám recept na nakladanú repu s chrenom, ktorú si môžete v zime pridávať k mäsu, údeninám alebo k našim delikátnym paštétam či zavarenému mäsu. Dokonale k sebe...
Muffiny sú u nás v kurze a ich variantov je bezpočet. Deti ich zbožňujú a čo sa budeme rozprávať, my tiež. Plníme ich buď čokoládou, čerstvým ovocím alebo našimi džemami. Aktuálne ako náplň vedie marhuľový alebo jahodový džem z našej produkcie. Pokiaľ nechcete použiť koše na pečenie, vyskúšajte ní...
Skvelá pochúťka pre milovníkov zabíjačkových dobrôt. Chrbtovú masť nakrájajte na kocky cca 2x2 cm. Vložte do vyššieho hrnca, zalejte 50 ml vody a na strednom plameni varte 30 minút, bez pokrievky. Sadlo pustí tuk a začne vo vode plávať. Nezabudnite sem tam premiešať, aby sa vám nepripálilo na dne h...
Rebarbora je bežne považovaná za ovocie, pretože sa obvykle dáva do múčnikov, ale správne ide o zeleninu. Jej pestovanie je neuveriteľne jednoduché a preto ju nájdete v mnohých slovenských záhradkách. Jej obrovské listy možno využiť ako zaujímavý prvok okrasnej záhrady, nás kuchára zaujíma jej ružov...
Výroba ochuteného ovocného octu je veľmi jednoduchá záležitosť, ku ktorej potrebujete predovšetkým čas. Ide o skvelý spôsob spracovania ovocia, ktoré už nie je úplne vo forme. Ideálne sú jahody a maliny, ktoré dajú vášmu octu úžasnú príchuť, ktorú využijete hlavne na dochutenie zeleninových šalátov...
Na jeseň zaplaví záhradky a trhy tekvica všetkých veľkostí a farieb. Môžete z nich vyrezávať haloweenské "bubáky" a svoje nezameniteľné miesto majú aj v jesennej kuchyni (krémové polievky, zapečené tekvice, tekvicové koláče a mnohé ďalšie). Skvelým variantom je tiež zaváranie tekvíc v mnohých podob...
Ak ste milovníci poctivých paštét, určite oceníte recept na zabíjačkovú paštétu, v ktorej môžete upotrebiť čerstvé bravčové mäso a pečeň. Najlepšia paštéta je totiž tá, ktorú si urobíte doma - to je jednoducho fakt Bravčovú pliecko a bôčik nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme a dáme piecť na 160 ...
Nezrelé orechy na českú domácu klasiku orechovku sa majú zbierať okolo svätého Jána (24.6.). Tento rok je však príroda veľmi popredu tak sa radšej poponáhľajte a nazbierajte si ich, čo najskôr. Príprava orechovky je jednoduchá, odmenou vám bude voňavý likér nielen pre dámy. Orechy umyte, osušte a n...
Bylinky sú momentálne vo svojej vrcholnej forme. Mladé rastlinky totiž oplývajú najsilnejšou a najčistejšou vôňou a arómou, ktorú si môžete uchovať naložením do oleja. Na nakladanie sa najlepšie hodí skutočne kvalitný panenský olivový olej. Bazalkový olej je obzvlášť voňavý a skvele sa hodí na šalá...
Tento recept v sebe spojí taliansku ľahkosť a čerstvú chuť byliniek, ktorá sa k jari skvele hodí. V recepte môžete využiť malé aj veľké guličky mozzarelly. Tie malé vyzerajú v pohároch efektnejšie a taktiež viac nasajú chuť byliniek. Môžete ich potom priamo servírovať ako ľahké studené predjedlo (a...
Kto by nemiloval domáci jahodový džem? K tomu maslo, čerstvé pečivo a najlepšie raňajky na svete sú hotové. My vám ponúkame recept na jahodový džem doplnený o vanilku. Viete, že vanilková aróma je súčasťou vône lesných jahôd spoločne s jazmínovou vôňou a ďalšími niekoľkými aromatickými zlúčeninami?...
Tiež vám ešte zostali v skleníku a na záhradke nedozreté paradajky? Je na čase ich zožať, aj keď sú ešte zelené, aby neprešli prvými mrazíkmi. Chuť takých paradajok ale bohužiaľ nie je nijako oslnivá. My radšej odporúčame paradajky zavariť a ponúkneme vám hneď dva recepty na ich upotrebenie. Nemusí...
Čerešňová nad úroda priamo volá po zavarení. Vyskúšajte tú najväčšiu klasiku – kompótované čerešne. Uvidíte, že do obľúbenej bublaniny nie je lepšie ovocie. Hlavne pokiaľ zavaríte tmavé vyzreté čerešne nazývané srdcovky. Vodu s cukrom zvaríme a necháme vychladnúť. Umyté čerešne naukladáme do dobre ...
V našich končinách nie sú zatiaľ ovocné rôsoly príliš rozšírené. Od džemov ich poznáte podľa tuhosti a tiež priezračnosti. Rosoly sú totiž úplne číre a veľmi zželírované. POZRITE SA NA RECEPT Z ČERVENEJ RÍBEZLE:Tento rôsol môžete pridávať k mäsám, syrom alebo využiť ako džem. Bobuľky ríbezlí vloží...
Cibuľové zaváraniny alebo cibulády sú skvelou voľbou do sendvičov všetkého druhu, k pečenému mäsu alebo k syrom. Málokto odolá sladkastej chuti pečenej cibuľky doplnenej voňavým tymiánom. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na polkolieska, alebo osminky. Vo vhodnom hrnci rozpálime olivový olej, vsypeme cibu...
Pokiaľ máte nadbytok paradajok a chcete si v zaváracích pohároch uchovať čo najviac letnej chuti, vyskúšajte náš recept na pečené paradajky. Paradajky rozprestrieme na plech rezom nahor tesne vedľa seba. Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme lístkami tymiánu, cesnakom a cukrom, tak aby boli suroviny...
Maliny na záhradkách a na okrajoch lesov už pomaly dozrievajú. Nachystajte si bandasky a hrnčeky a zájdite si nazbierať túto esenciu zdravia. Obsahujú totiž koktail prospešných minerálov – draslíka, fosforu, germánia, jódu, kremíka, sodíka, zinku a železa! Vďaka germaniu sú maliny vašim spojencom p...
Chuť broskýň je esenciou leta a tento rok sa ich úroda krásne zišla so zberom prvých letných jabĺk. Tie sú väčšinou nádherne šťavnaté a kyslasté. Ich chuť dokonale ladí so sladkou chuťou broskýň a tak sme sa rozhodli skombinovať ich do dokonalého džemu. Využiť ho samozrejme môžete na pečivo, ale sk...
Jemný karamelový likér je skvelým darčekom pre všetky kamarátky. Je hladký, chuťovo vynikajúci a tak akurát sladký. Konečný výsledok záleží aj na použitom alkohole. Vyberte radšej ten kvalitnejší :) Všetky ingrediencie okrem smotany premiešajte v mise do hladka. Pridajte smotanu a opäť poriadne pr...
IDEME VARIŤBravčovú nožičku a koleno očistite a umyte pod tečúcou vodou. Spolu s korením vložte do veľkého hrnca. Zalejte studenou vodou, osoľte a priveďte do varu. Priebežne zbierajte penu vzniknutú na povrchu. Potom znížte teplotu, pridajte rozdrvený cesnak a varte domäkka, cca 2-2,5 hodiny. Dobu...
Táto pikantná nátierka je skvelá na hrianky a toasty, vyskúšajte ju a nebudete ľutovať. AKO NA TO:Na olivovom oleji vo veľkom pekáči osmažíme cibuľu s cesnakom, potom pridáme cuketu a osolíme, podusíme ešte asi 3 minúty. Pridáme všetky ostatné ingrediencie, premiešame a dáme do rúry. Pečieme cca h...
So sviatkom svätého Martina sa spája ľudové tradície, ktoré patria k ukončeniu poľnohospodárskych prác a pasienkov. Na mnohých statkoch dostávala čeľaď svoj ročný plat, prípadne sa dohovárali zmluvy na budúci rok. To bol samozrejme dôvod na oslavy a na svätomartinských hodoch nesmeli chýbať husi, k...
Chcete svojich koledníkov prekvapiť originálnou nátierkou? Nechajte sa inšpirovať našimi stredomorskými receptami na dve výborné nátierky z čiernych olív. Obe dve chutia najlepšie na plátku bieleho pečiva. TAPENÁDA Z ČIERNÝCH OLÍVTapenáda je klasická nátierka z olív pripravovaná v celom Stredomorí,...
Slovo pesto pochádza z talianskeho slova pestare - teda tĺcť. Touto činnosťou totiž vznikali prvé pestá v talianskych domácnostiach, v mramorovom mažiari s drevenou paličkou. TROCHA TEÓRIALegendou talianskej kuchyne je bezpochyby janovské pesto - pesto genovese. Na jeho výrobu sú potrebné tieto ing...
Omezenou nabídku první lokální zeleniny můžete rozšířit o nejrůznější divoké bylinky. Příroda jim v tomto období totiž nadělila tu největší léčivou sílu. My vám přinášíme návod na jarní pesto z běžně dostupných jarních bylinek: kopřivy, medvědího česneku a pampeliškového listí. Vyberte si místo, kd...
Overený recept po babičke na voňavý "dievčenský" likér griotku koluje už po všetkých kamarátkach. Jeho vyvážená chuť a nádherná rubínová farba totiž nadchne každú návštevu, ktorá si ihneď žiada recept. Teraz teda putuje aj k vám – určite stojí za to ho vyskúšať. Nachystáme si nádobu s objemom minim...
ČO BUDETE POTREBOVAŤ1 kg olúpané cukety (nakrájané na kocky)1 kg papriky nakrájanej na kocky1 veľká mrkva nastrúhaná na hrubo0,5 kg cibule nakrájanej na jemno1 lyžica soli2 lyžice cukru6 lyžíc sójovej omáčky6 lyžíc worchestrovej omáčky205 ml slnečnicového oleja1 menší kečup pálivý1 väčší kečup sladk...
Už sa to blíži – hubárska sezóna sa pomaly rozbieha a my už sa na ňu veľmi tešíme. Najlepšia je samozrejme hríbiková smaženica, omáčka alebo polievka. U húb existuje niekoľko možností konzervovania - sušenia, zamrazenia alebo nakladania. My máme radi klasický sladkokyslý nálev s korením. Nálev nech...
Chcete do nového roka aj dňa vykročiť so zdravými raňajkami? Vyskúšajte domácu müsli podávanú s jogurtom. Je veľmi jednoduché na prípravu a vy si ho môžete prispôsobiť úplne svojej chuti. Náš recept je iba orientačný. Pokiaľ vám nejaké ingrediencie nechutí, vynechajte ju alebo nahraďte. Základom sú...
Esenciou sliviek môže byť slivovička, ale aj pravý domáci lekvár iba zo sliviek. V kupovaných nájdete väčšinou menší či väčší jablkový podiel a taký lekvár nemá tú pravú silu. Vo väčšom množstve si lekvár môžete uvariť po starom v špeciálnom kotli, ktorý často býva k dispozícii v záhradkárskych spo...
Repa je tak trochu neprávom zabúdaná zelenina. Možno to v nás vypestovali školské jedálne a kantíny so svojou sterilovanou repou. Vedzte ale, že v kuchyni má repa veľmi široké uplatnenie - od dezertov až po šaláty. A pritom obsahuje dôležité minerálne látky ako draslík, horčík, železo, jód, mangán,...
Pomaly sa blížia jesenné choroby a tak je potrebné začať utužovať imunitu. Než sa pustíte do prehĺtania tabletiek, skúste oveľa príjemnejšiu cestu – jedlá a delikatesy plné vitamínov. Niekto dáva prednosť tmavo modrým bobúľ - čučoriedkam a bobuľkám bazy čiernej. Ako pripravíte zdravý bazový sirup s...