základný domácí kečup
Paradajková sezóna je aj v znamení zavárania. Okrem našich obľúbených pečených paradajok alebo paradajok zavarených vo vlastnej šťave patrí medzi našu "klasiku" domáci kečup.
Je obľúbený hlavne u detí a my máme istotu, že vieme z akých surovín bol vyrobený, bez chémie a z krásnych voňavých paradajok. Pokiaľ chcete kečup naozaj dokonalý, odporúčame nemixovať, ale iba pasírovať.
Paradajkám vyrežeme "bubáky" a nakrájame na štvrtiny. Jablká a feferónky nakrájame na menšie kúsky. Všetko zmiešame vo veľkom hrnci s ostatnými ingredienciami a privedieme do varu. Potom necháme dusiť približne jednu hodinu a občas premiešame. Obsah by sa mal zredukovať približne na polovicu. Potom prepasírujeme cez jemné sito.
Ak sa nám zdá konzistencia príliš riedka, ešte chvíľu kečup varíme. Plníme do pohárov Weck. Získate tak originálny jedlý darček pre vašich blízkych, prípadne ho môžete v pohároch aj servírovať.
Zavárame 20 minút pri 90 stupňoch. Na dokonalú chuť odporúčame kečup nechať pár dní odležať.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
2 kg paradajok (najlepšie prezretých, chuťovo výrazných)
4 stredné jablká (ideálne sú letné svetlé jablká)
150 g cukru
1 dcl octu
1 lyžica celého korenia
1 lyžica soli
1 lyžička celého nového korenia
8 klinčekov
4 bobkové listy