zabíjačková paštéta s pečeným mäsom
Ak ste milovníci poctivých paštét, určite oceníte recept na zabíjačkovú paštétu, v ktorej môžete upotrebiť čerstvé bravčové mäso a pečeň. Najlepšia paštéta je totiž tá, ktorú si urobíte doma - to je jednoducho fakt
Bravčovú pliecko a bôčik nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme a dáme piecť na 160 ° C na pol hodiny do rúry. Mäso nemá byť úplne dopečené, len tak "na pol". Možno dokonca použiť zvyšok pečienka "od obeda", pridať zvyšok surovín a je paštéta.
Dve cibule a mrkva nakrájame na drobno a orestujeme na masti do zlatista. Pečené mäso a cibuľu necháme trochu vychladnúť, zmiešame a dvakrát pomelieme na mlynčeku na mäso. Výpok nevylievame.
Pečeň umyjeme a tiež dvakrát pomelieme spolu s jednou cibuľou nakrájanou na klinky a cesnakom. Pečeňovú a mäsovú zmes zmiešame dohromady, pridáme vajcia, výpiek z mäsa, soľ a korenie a poriadne prešľaháme.
Plníme do zaváracích pohárov Weck a na povrch pridáme lyžicu masti. Pod viečkom by mali zostať približne 2 cm miesta. Inak hrozí, že paštéta vytečie. Zaviečkujeme a zavárame na 85 °C jednu hodinu. Takto zavarenú paštétu uchovávajte v chladničke, vydrží vám 14 dní.
Paštétam pristanú poháre Weck, tzv.masovky. K tomu venovaniu a máte krásny darček pre svojich známych.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
0,5 kg bravčovej pečene
0,5 kg bravčové pliecko
0,5 kg bravčového bôčika
3 cibuľa
2 vajcia
1 mrkva
12 strúčikov cesnaku
1 lyžica masti
muškátový oriešok
muškátový kvet
škorica
korenie
soľ