vaječný koňak

Keď už sladké Vianoce, tak so všetkým … Klasikou našich babičiek a prababičiek bol a vždy asi bude „vaječniak“. U nás sa vždy pripravoval na Vianoce a na Veľkú noc, takže ak chcete pre svoje kamarátky nejaký jedlý darček, neváhajte.

Príprava je jednoduchá a zďaleka sa nejaký ten kupovaný nevyrovná tomu vášmu. Je totiž robený s láskou :)

AKO NA TO
V hrnci povarte kondenzované mlieko, cukor a vanilku. Ak dávate struk, nezabudnite vyškrabnúť semienka a po uvarení struk vytiahnuť.

Pripravte si vodný kúpeľ, v ktorom pomaly ohrievajte žĺtky a za stáleho šľahania pridávajte mliečnu zmes – pozor, nech sa vám vajíčka neuvaria. Miešajte do zhustnutia a potom nechajte trochu vychladnúť, pridajte alkohol a dobre premiešajte.

Likérom a koňakom to pristane v pohároch Weck, teraz už len mašličku, visačku a krásny vianočný darček od srdca je na svete :)

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 plechovka nesladeného kondenzovaného mlieka (500 g)
1 lyžička vanilkového extraktu alebo polovica vanilkového struku
5 žĺtkov
350 g cukru (radšej bieleho, trstinový by vám výsledok zafarbil do hneda)
300 ml kvalitného alkoholu (brandy, rumu) - množstvo alkoholu závisí od vás, môžete ho pridať, či ubrať