talianska panna cotta s mirabelkovým džemom
Na talianskom dezerte panna cotta je nádherná jeho jednoduchosť, všetko tu stojí na troch základných surovinách – smotane, cukre a vanilke. Ide o veľmi populárny recept, ktorý v preklade znamená varená smotana.
Tá je jemne osladená a dochutená vanilkou. Aby naozaj stuhla používa sa do nej želatína. My sme na prípravu použili poháre Weck a dezert v nich aj servírujeme. Vyhneme sa tak možnému problému pri vyklopení panna cotty z formičiek. Nie vždy totiž drží ten správny tvar.
AKO NA TO:
Plátky želatíny namočíme na cca 5 minút do 0,5 litra studenej vody a necháme zľahka napučať. Potom zlejte a želatínu ešte trochu „vyžmýkajte“.
V hrnci si rozohrejte smotanu zmiešanú s cukrom a vanilkou. Tesne pred varom smotanu odstavte, trochu (približne 1 dcl) nalejte k napučaným plátkom želé, poriadne premiešajte, až je želé úplne rozpustené. Túto zmes prilejte späť do rajnice a znovu dobre premiešajte metličkou.
Zmes rozlejte do pripravených pohárov Weck cca 2 cm pod okraj a dajte do chladničky na minimálne 4 hodiny zatuhnúť.
Ozdobíme vrstvou špendlíkového džemu a plátkom pomaranča.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
5 plátkov želatíny
600 ml smotana na šľahanie
60 g cukru (radšej svetlý, trstinový vám zanechá panna cottu hnedastú)
1 vanilkový struk (len semienka vyškrabané tupou stranou noža)
Na ozdobenie:
Mirabelkový džem Via Delicia
plátok pomaranča