Slovo pesto pochádza z talianskeho slova pestare - teda tĺcť. Touto činnosťou totiž vznikali prvé pestá v talianskych domácnostiach, v mramorovom mažiari s drevenou paličkou. TROCHA TEÓRIALegendou talianskej kuchyne je bezpochyby janovské pesto - pesto genovese. Na jeho výrobu sú potrebné tieto ing...
Novinky, Strana 8
Omezenou nabídku první lokální zeleniny můžete rozšířit o nejrůznější divoké bylinky. Příroda jim v tomto období totiž nadělila tu největší léčivou sílu. My vám přinášíme návod na jarní pesto z běžně dostupných jarních bylinek: kopřivy, medvědího česneku a pampeliškového listí. Vyberte si místo, kd...
Overený recept po babičke na voňavý "dievčenský" likér griotku koluje už po všetkých kamarátkach. Jeho vyvážená chuť a nádherná rubínová farba totiž nadchne každú návštevu, ktorá si ihneď žiada recept. Teraz teda putuje aj k vám – určite stojí za to ho vyskúšať. Nachystáme si nádobu s objemom minim...
ČO BUDETE POTREBOVAŤ1 kg olúpané cukety (nakrájané na kocky)1 kg papriky nakrájanej na kocky1 veľká mrkva nastrúhaná na hrubo0,5 kg cibule nakrájanej na jemno1 lyžica soli2 lyžice cukru6 lyžíc sójovej omáčky6 lyžíc worchestrovej omáčky205 ml slnečnicového oleja1 menší kečup pálivý1 väčší kečup sladk...
Už sa to blíži – hubárska sezóna sa pomaly rozbieha a my už sa na ňu veľmi tešíme. Najlepšia je samozrejme hríbiková smaženica, omáčka alebo polievka. U húb existuje niekoľko možností konzervovania - sušenia, zamrazenia alebo nakladania. My máme radi klasický sladkokyslý nálev s korením. Nálev nech...
Chcete do nového roka aj dňa vykročiť so zdravými raňajkami? Vyskúšajte domácu müsli podávanú s jogurtom. Je veľmi jednoduché na prípravu a vy si ho môžete prispôsobiť úplne svojej chuti. Náš recept je iba orientačný. Pokiaľ vám nejaké ingrediencie nechutí, vynechajte ju alebo nahraďte. Základom sú...
Esenciou sliviek môže byť slivovička, ale aj pravý domáci lekvár iba zo sliviek. V kupovaných nájdete väčšinou menší či väčší jablkový podiel a taký lekvár nemá tú pravú silu. Vo väčšom množstve si lekvár môžete uvariť po starom v špeciálnom kotli, ktorý často býva k dispozícii v záhradkárskych spo...
Repa je tak trochu neprávom zabúdaná zelenina. Možno to v nás vypestovali školské jedálne a kantíny so svojou sterilovanou repou. Vedzte ale, že v kuchyni má repa veľmi široké uplatnenie - od dezertov až po šaláty. A pritom obsahuje dôležité minerálne látky ako draslík, horčík, železo, jód, mangán,...
Pomaly sa blížia jesenné choroby a tak je potrebné začať utužovať imunitu. Než sa pustíte do prehĺtania tabletiek, skúste oveľa príjemnejšiu cestu – jedlá a delikatesy plné vitamínov. Niekto dáva prednosť tmavo modrým bobúľ - čučoriedkam a bobuľkám bazy čiernej. Ako pripravíte zdravý bazový sirup s...
Zabudnite na nože a iné pomôcky. Sklenené nádoby Weck sa otvárajú jednoducho. Povytiahnete gumičku a súčasne pridržujte sklenené viečko. To je dôležité, aby neodskočilo a nerozbilo sa. Viečko sa uvoľní tým, že sa do nádoby dostane vzduch. Pozrite sa na názornú ukážku. ...
Regionálnou potravinou Olomouckého kraja za rok 2012 sa stal Šípkový džem Bezchlebovej rodinnej konzervárne. Pozrite sa, ako sa ocenený produkt vyrába. ...
Pre mnoho ľudí kultová dobrota, ak je na jedálnom lístku v reštaurácii, ale málokto má odvahu pripraviť si ju doma. Verte, že to nie je až zase tak veľmi zložité. Prezradíme vám niekoľko trikov starých kuchárov. ČO BUDETE POTREBOVAŤ1 kg diviačie stehná50 g slaninypo 200 g mrkvy, zeleru, cibule3 dcl...