Novinky, Strana 7

nakladané zelené paradajky a chutney

Tiež vám ešte zostali v skleníku a na záhradke nedozreté paradajky? Je na čase ich zožať, aj keď sú ešte zelené, aby neprešli prvými mrazíkmi. Chuť takých paradajok ale bohužiaľ nie je nijako oslnivá. My radšej odporúčame paradajky zavariť a ponúkneme vám hneď dva recepty na ich upotrebenie. Nemusí...

čerešňový kompót

Čerešňová nad úroda priamo volá po zavarení. Vyskúšajte tú najväčšiu klasiku – kompótované čerešne. Uvidíte, že do obľúbenej bublaniny nie je lepšie ovocie. Hlavne pokiaľ zavaríte tmavé vyzreté čerešne nazývané srdcovky. Vodu s cukrom zvaríme a necháme vychladnúť. Umyté čerešne naukladáme do dobre ...

rôsol z červených ríbezlí

V našich končinách nie sú zatiaľ ovocné rôsoly príliš rozšírené. Od džemov ich poznáte podľa tuhosti a tiež priezračnosti. Rosoly sú totiž úplne číre a veľmi zželírované. POZRITE SA NA RECEPT Z ČERVENEJ RÍBEZLE:Tento rôsol môžete pridávať k mäsám, syrom alebo využiť ako džem. Bobuľky ríbezlí vloží...

cibuľová zaváranina s tymiánom

Cibuľové zaváraniny alebo cibulády sú skvelou voľbou do sendvičov všetkého druhu, k pečenému mäsu alebo k syrom. Málokto odolá sladkastej chuti pečenej cibuľky doplnenej voňavým tymiánom. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na polkolieska, alebo osminky. Vo vhodnom hrnci rozpálime olivový olej, vsypeme cibu...

zavarené pečené paradajky

Pokiaľ máte nadbytok paradajok a chcete si v zaváracích pohároch uchovať čo najviac letnej chuti, vyskúšajte náš recept na pečené paradajky. Paradajky rozprestrieme na plech rezom nahor tesne vedľa seba. Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme lístkami tymiánu, cesnakom a cukrom, tak aby boli suroviny...

malinový džem

Maliny na záhradkách a na okrajoch lesov už pomaly dozrievajú. Nachystajte si bandasky a hrnčeky a zájdite si nazbierať túto esenciu zdravia. Obsahujú totiž koktail prospešných minerálov – draslíka, fosforu, germánia, jódu, kremíka, sodíka, zinku a železa! Vďaka germaniu sú maliny vašim spojencom p...

broskyňový džem s jablkami

Chuť broskýň je esenciou leta a tento rok sa ich úroda krásne zišla so zberom prvých letných jabĺk. Tie sú väčšinou nádherne šťavnaté a kyslasté. Ich chuť dokonale ladí so sladkou chuťou broskýň a tak sme sa rozhodli skombinovať ich do dokonalého džemu. Využiť ho samozrejme môžete na pečivo, ale sk...

domácí karamelový likér

Jemný karamelový likér je skvelým darčekom pre všetky kamarátky. Je hladký, chuťovo vynikajúci a tak akurát sladký. Konečný výsledok záleží aj na použitom alkohole. Vyberte radšej ten kvalitnejší :) Všetky ingrediencie okrem smotany premiešajte v mise do hladka. Pridajte smotanu a opäť poriadne pr...

bravčový sulc

IDEME VARIŤBravčovú nožičku a koleno očistite a umyte pod tečúcou vodou. Spolu s korením vložte do veľkého hrnca. Zalejte studenou vodou, osoľte a priveďte do varu. Priebežne zbierajte penu vzniknutú na povrchu. Potom znížte teplotu, pridajte rozdrvený cesnak a varte domäkka, cca 2-2,5 hodiny. Dobu...

cuketová nátierka na topinky

Táto pikantná nátierka je skvelá na hrianky a toasty, vyskúšajte ju a nebudete ľutovať. AKO NA TO:Na olivovom oleji vo veľkom pekáči osmažíme cibuľu s cesnakom, potom pridáme cuketu a osolíme, podusíme ešte asi 3 minúty. Pridáme všetky ostatné ingrediencie, premiešame a dáme do rúry. Pečieme cca h...

Svätomartinské rohlíčky

So sviatkom svätého Martina sa spája ľudové tradície, ktoré patria k ukončeniu poľnohospodárskych prác a pasienkov. Na mnohých statkoch dostávala čeľaď svoj ročný plat, prípadne sa dohovárali zmluvy na budúci rok. To bol samozrejme dôvod na oslavy a na svätomartinských hodoch nesmeli chýbať husi, k...

Nátierky z čiernych olív

Chcete svojich koledníkov prekvapiť originálnou nátierkou? Nechajte sa inšpirovať našimi stredomorskými receptami na dve výborné nátierky z čiernych olív. Obe dve chutia najlepšie na plátku bieleho pečiva. TAPENÁDA Z ČIERNÝCH OLÍVTapenáda je klasická nátierka z olív pripravovaná v celom Stredomorí,...