Blížiaca sa jeseň nám ohlasuje plody bazy čiernej. Nájdete ho naozaj všade – okolo ciest, v parku a samozrejme pri poliach. Pozrite sa vo svojom okolí po čistom mieste, kde rastú tieto liečivé bobuľky a vyskúšajte jednoduchý recept na sirup, ktorý oceníte predovšetkým v zime. Je to totiž skvelý pom...
Novinky, Strana 6
Chren aj repa patria medzi obľúbenú jesennú úrodu na našich záhradkách a my vám odporúčame ich spojiť do jedného výborného šalátu. Prinášame vám recept na nakladanú repu s chrenom, ktorú si môžete v zime pridávať k mäsu, údeninám alebo k našim delikátnym paštétam či zavarenému mäsu. Dokonale k sebe...
Muffiny sú u nás v kurze a ich variantov je bezpočet. Deti ich zbožňujú a čo sa budeme rozprávať, my tiež. Plníme ich buď čokoládou, čerstvým ovocím alebo našimi džemami. Aktuálne ako náplň vedie marhuľový alebo jahodový džem z našej produkcie. Pokiaľ nechcete použiť koše na pečenie, vyskúšajte ní...
Skvelá pochúťka pre milovníkov zabíjačkových dobrôt. Chrbtovú masť nakrájajte na kocky cca 2x2 cm. Vložte do vyššieho hrnca, zalejte 50 ml vody a na strednom plameni varte 30 minút, bez pokrievky. Sadlo pustí tuk a začne vo vode plávať. Nezabudnite sem tam premiešať, aby sa vám nepripálilo na dne h...
Rebarbora je bežne považovaná za ovocie, pretože sa obvykle dáva do múčnikov, ale správne ide o zeleninu. Jej pestovanie je neuveriteľne jednoduché a preto ju nájdete v mnohých slovenských záhradkách. Jej obrovské listy možno využiť ako zaujímavý prvok okrasnej záhrady, nás kuchára zaujíma jej ružov...
Výroba ochuteného ovocného octu je veľmi jednoduchá záležitosť, ku ktorej potrebujete predovšetkým čas. Ide o skvelý spôsob spracovania ovocia, ktoré už nie je úplne vo forme. Ideálne sú jahody a maliny, ktoré dajú vášmu octu úžasnú príchuť, ktorú využijete hlavne na dochutenie zeleninových šalátov...
Na jeseň zaplaví záhradky a trhy tekvica všetkých veľkostí a farieb. Môžete z nich vyrezávať haloweenské "bubáky" a svoje nezameniteľné miesto majú aj v jesennej kuchyni (krémové polievky, zapečené tekvice, tekvicové koláče a mnohé ďalšie). Skvelým variantom je tiež zaváranie tekvíc v mnohých podob...
Ak ste milovníci poctivých paštét, určite oceníte recept na zabíjačkovú paštétu, v ktorej môžete upotrebiť čerstvé bravčové mäso a pečeň. Najlepšia paštéta je totiž tá, ktorú si urobíte doma - to je jednoducho fakt Bravčovú pliecko a bôčik nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme a dáme piecť na 160 ...
Nezrelé orechy na českú domácu klasiku orechovku sa majú zbierať okolo svätého Jána (24.6.). Tento rok je však príroda veľmi popredu tak sa radšej poponáhľajte a nazbierajte si ich, čo najskôr. Príprava orechovky je jednoduchá, odmenou vám bude voňavý likér nielen pre dámy. Orechy umyte, osušte a n...
Bylinky sú momentálne vo svojej vrcholnej forme. Mladé rastlinky totiž oplývajú najsilnejšou a najčistejšou vôňou a arómou, ktorú si môžete uchovať naložením do oleja. Na nakladanie sa najlepšie hodí skutočne kvalitný panenský olivový olej. Bazalkový olej je obzvlášť voňavý a skvele sa hodí na šalá...
Tento recept v sebe spojí taliansku ľahkosť a čerstvú chuť byliniek, ktorá sa k jari skvele hodí. V recepte môžete využiť malé aj veľké guličky mozzarelly. Tie malé vyzerajú v pohároch efektnejšie a taktiež viac nasajú chuť byliniek. Môžete ich potom priamo servírovať ako ľahké studené predjedlo (a...
Kto by nemiloval domáci jahodový džem? K tomu maslo, čerstvé pečivo a najlepšie raňajky na svete sú hotové. My vám ponúkame recept na jahodový džem doplnený o vanilku. Viete, že vanilková aróma je súčasťou vône lesných jahôd spoločne s jazmínovou vôňou a ďalšími niekoľkými aromatickými zlúčeninami?...