Hruškový "med" je delikatesa obľúbená predovšetkým v zámorí. Vonia a chutí po mede - med však neobsahuje. Je skvelý na chlebe s maslom alebo zamiešaný do jogurtu. Skúste zavariť niečo neobvyklé a zužitkujte tohtoročnú jesennú úrodu hrušiek originálne. Recept nie je zložitý a pokiaľ použijete krásn...
Novinky, Strana 5
Trpká rebarbora patrí medzi prvé vitamínové bomby, ktoré môžeme v záhradke zožať. Jej využitie v kuchyni je široké. Môžete z nej uvariť sirup, rebarborové chutney, alebo výborný džem. Pokiaľ si ju chcete užiť za čerstva, odporúčame jednoduchý dezert - náš obľúbený crumble. Vrstvu ovocia posypanú po...
Myslíte to s novoročným chudnutím vážne? Už vás v práci omrzeli „menučka“ z reštaurácií a jedla z jedální? Vyskúšajte náš návod na vrstvený šalát v pohári, ktorý si pripravíte deň vopred. V práci alebo v škole si tak doprajete zdravý obed presne podľa vašich predstáv. Najdôležitejším pravidlo...
Sezóna čučoriedok je v plnom prúde. Vyrazte do lesa na tieto malé zázračné modré bobuľky. Ich chuť je neprekonateľná a okrem toho obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok. Pomáhajú pri chudnutí, majú vysoký obsah vitamínu C, takže pomáhajú chrániť vašu imunitu, zlepšujú náš zrak, pomáhajú pri de...
Ajvar pochádza z balkánskej kuchyne a ide o „kaviár“ z pečených paprík a baklažánu. Môžete si ho namazať na chlieb ako nátierku - úžasný je na hriankach. Často býva tiež servírovaný ku klasickým pokrmom balkánskej kuchyne z mletého mäsa. Použiť sa dá na nakladanie hermelínu, do omáčok, na cestoviny...
Poznáte pojem relish? Ide väčšinou o sladkokyslú nakladanú zeleninu s pikantným korením, ktorá je v anglosaských krajinách častým doplnkom na grilovačkách. Najčastejšie si ich pridávame do hamburgrov, domácich hotdogov, k opekanému mäsu alebo klobásam. No a pretože sa tento rok urodilo naozaj veľa ...
Ešte než príde obdobie prvých byliniek a zeleniny, využite vrcholnú formu citrusov. Na tento recept použite určite citróny v bio kvalite (bez chemicky ošetrenej kôry). Dnes už nie je problém ich zohnať. Lemon curd je britská špecialita, ktorá doladí vaše dezerty úžasnou sladkokyslou chuťou. Vynikne...
Špargľová sezóna je veľmi krátka a začína práve teraz. Už minulý rok ste si v našom článku mohli prečítať, ako s čerstvou špargľou nakladať a ako ho pripraviť. Tento rok vám prinášame dva recepty na jednoduché špargľové nátierky. Ak ich uskladníte v pohároch Weck, môžete ich potom servírovať priamo...
Každá rodina má svoj obľúbený recept na nakladané uhorky. Niekto pridáva kôpor, niekto cibuľu a niekto si ich nevie predstaviť bez feferóniek. My vám ponúkame náš osvedčený recept na naozaj chrumkavé uhorčičky s vyváženou sladkokyslou chuťou. Uhorky, najlepšie drobné, necháme odmočiť vo vode a poct...
Ochutnajte netradičné a zdravé studené predjedlo. Cuketu umyte a nakrájajte pozdĺžne na plátky. Na sucho ich prudko ugrilujte na grile alebo grilovacej panvici. Slaninu nakrájajte na menšie plátky (v rovnakej veľkosti ako cuketové plátky) a tiež ich na sucho opražte. V mise si pripravte zmes z kozi...
Jogurt je základom raňajok v mnohých slovenských domácnostiach a takmer každý nájde aspoň jeden kúsok v chladničke. Dá sa samozrejme použiť aj na marinádu, šalátovú zálievku, pod mäso, základ osviežujúcich smoothie alebo do dezertov. Nepostrádateľný je napríklad v indickej kuchyni, kedy v kombináci...
Medzi obľúbené jedlé darčeky bezpochyby patria pečené čaje. My sme pre vás pripravili recept na „vitamínovú“ bombu, ktorú ocenia všetci „zmrzlíci“ a maródi. Zázvor so škoricou vás prehreje do špiku kostí a zapáli prechladnutie. Zázvor olúpeme škrabkou na zemiaky a nakrájame na malé kocky. Citrusy u...