Špargľová sezóna je veľmi krátka a začína práve teraz. Už minulý rok ste si v našom článku mohli prečítať, ako s čerstvou špargľou nakladať a ako ho pripraviť.
Tento rok vám prinášame dva recepty na jednoduché špargľové nátierky. Ak ich uskladníte v pohároch Weck, môžete ich potom servírovať priamo na stôl aj pre vaše návštevy.
ŠPARGĽOVÁ NÁTIERKA S FETOU A CÍCEROM
Špargľové výhonky olúpte (biele celé až po hlavičku, zelené iba spodnú drevnatú časť) a orestujte na rozpálenej panvici zo všetkých strán. Špargľa by mala krásne zmäknúť.
Do kuchynského robota pridajte odkvapkaný cícer, kúsky špargle, cesnak a fetu, rozmixujte. Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu a opäť rozmixujte pokiaľ nebude nátierka hladká.
Nátierka je výborná k čerstvému pečivu.
ŠKRESTOVÁ NÁTIERKA S ČERSTVÝM SYROM A BYLINKAMI
Špargľu olúpeme a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Časť špargle rozmixujte do hladkého pyré, časť iba na hrubo, aby vám v nátierke vynikla jeho chuť.
Vo väčšej mise zmiešajte tvaroh so syrom, pridajte špargľu, nasekané bylinky, drvený cesnak, zázvor, vajcia a olej. Okoreníme, osoľte a dobre premiešajte.
Táto nátierka je výborná k pečivu, ale je možné z nej urobiť aj náplň do raviol.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
Špargľová nátierka s fetou a cícerom:
200 g špargle (približne 20 výhonkov)
240 g uvareného cíceru (najlepšie použiť konzervovaný uvarený cícer)
1 strúčik cesnaku
80 g syra feta (možno použiť aj balkánsky syr)
2 lyžice extra virgin olivového oleja
1 lyžičku citrónovej šťavy
soľ, korenie
Špargľová nátierka s čerstvým syrom a bylinkami:
1 zväzok zelenej špargle
200 g smotanového syra
100 g tvarohu
1 strúčik cesnaku
2- 3 šalotky nakrájané na drobno
kúsok čerstvého zázvoru (cca 5 g, olúpaného a nakrájaného na drobno)
šálka byliniek (my sme použili pažítku, petržlenovú vňať a mätu)
2 varené vajcia nakrájané na drobno
4 lyžice extra virgin olivového oleja
korenie, soľ