sirup z čiernej bazy
Blížiaca sa jeseň nám ohlasuje plody bazy čiernej. Nájdete ho naozaj všade – okolo ciest, v parku a samozrejme pri poliach.
Pozrite sa vo svojom okolí po čistom mieste, kde rastú tieto liečivé bobuľky a vyskúšajte jednoduchý recept na sirup, ktorý oceníte predovšetkým v zime. Je to totiž skvelý pomocník v čase chrípok, prechladnutí a rým. Zvyšuje imunitu, pôsobí protizápalovo, má antioxidačný účinok a pomáha bojovať s vírusovými aj bakteriálnymi infekciami. K tomu všetkému ešte znižuje cholesterol.
Môžete ho používať preventívne, ale pri chrípke, angíne alebo ochorení dýchacích ciest vám pomôže sa rýchlejšie uzdraviť. Za všetko môžu unikátne proteíny anthocyaniny, ktoré nájdete napríklad aj v čučoriedkach. Len pozor - plody musia byť naozaj z kríka bazy čiernej (Sambucus nigra), dostatočne zrelé a musia sa variť minimálne 20 minút. Surová šťava totiž môže byť nejedlá až jedovatá. Vydajte sa teda s nožnicami do svojho okolia a naplňte svoje košíky.
Nemusíte ho užívať len po lyžičkách, skvele sa hodí do jogurtov, na palacinky alebo vafle.
AKO NA TO:
Plody pomocou vidličky otrháme a zalejeme studenou vodou. Necháme 24 hodín macerovať. Pridáme korenie, šťavu z citróna a varíme 20 minút. Vytiahneme korenie, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez sitko vyložené plátienkom. Prisypeme cukor a dáme ešte na 20 minút variť, až je cukor úplne rozpustený a sirup dostatočne zhustne. Ešte horúce plníme do sterilných pohárov. Uchovávame na studenom mieste.
Ak ich naplníte do pohárov Weck, získate krásny a hodnotný darček pre svojich priateľov. Ďalším variantom je bezinkový likér, stačí do sirup pridať cca ⅓ rumu, nevynechávať korenie a máte skvelý darček pre nejedného dospelého. Spojenie príjemného s užitočným :)
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 kg plod bazy čiernej
700 g trinového cukru
šťava z 1 citróna
škorica, klinčeky, badián (nemusí byť)