Vážení zákazníci ďakujeme Vám za prejavenú dôveru v roku 2024 tešíme sa na Vás v roku 2025. Via Delicia

šípkový džem

KEDY JE NAJLEPŠIE ZBIERAŤ ŠÍPKY?
Koncom letných prázdnin sa už na stráňach červenajú plody šípkovej ruže, ale nebuď netrpezlivý, treba si počkať, až budú šípky pekne vyfarbené a vyzreté. To sa pozná, že je sem tam nejaký mäkký a rozmazná sa ti medzi prstami pri miernom stlačení.

Ak chceš byť veľmi tradičný, počkaj si na prvé mrazíky, to sú šípky super extra, ale je potom problém s čistením od okvetia, pretože je to všetko v košíku sakramentsky lepkavé.

MALÁ FINTA PRE ZBERAČOV
Na šípky musíš v rukavičkách - teda skôr v rukaviciach, takže keď trháš pravou rukou, tak tú chráň tenšou rukavicou, aby si mal lepší cit v ruke. A ľavá ruka je pridržiavacia, na tú nasaď silnejšiu koženú, s tou si budeš pridržiavať tŕnisté vetvy. A zbieraj to do košíka.

AKO ZAČNEME
Tak, šípky máme doma, na marmeládu ale potrebujeme ešte cukor, niečo želírovacieho prostriedku (pektín) a možno citrón alebo kyselinu citrónovú (to záleží na type pektínu).

Na pektín bacha, v obchodoch majú väčšinou míchanicu s konzervantom a vápenitou soľou a to ja práve nemusím, používam zásadne čistý pektín z citrónov. Pre šípkovú marmeládu som hľadal dlho ten správny, ale podarilo sa, a nemusí sa ani prikysľovať.

VÝROBA PRETLAKU
Variť šípkový džem znamená najskôr odstrániť semienka a pichľavé chĺpky. To, že sú pichľavé, by si spoznal deň po konzumácii, na "tej miestnosti" - auky auky. Francúzi šípkam hovoria "gratte-cul", tzn. niečo ako „riťoškrabka“, tak aspoň už vieš prečo.

Bábinka šípok po šípku rozrezala a semienka s chĺpkami vydĺbla, odkrojila okvetia a čo zostalo, dávala do kameninového hrnca s vodou. Potom to niekoľkokrát prepláchla. Je to čertovsky pracné a zdĺhavé.

Odporúčame preto metódu pasírovaciu - rozvariť v troške vody, rozmixovať a pretlačiť cez hrubé sito a potom cez veľmi jemné sito kvôli tým chĺpkom. Predtým mali žínené sito, ale to museli podľa mňa za chvíľku predrieť, tá hmota z rozvarených šípok je celkom hutná.

Riad používaj smaltované alebo nerez, inak ti ten pretlak zhnedne a chytí kovovú pachuť! Hrdzavé sito? Nebrať!

Máš hotovo? Tak veľmi neleň a ponáhľaj sa s varením marmelády, v šípkach je totiž množstvo vitamínu C a teplom ho ubúda.

VARENIE DŽEMU
Takže základ máme, tak to zváž, aby si vedel, koľko cukru a pektínu bude treba. Cukru daj rovnako ako pretlaku. Pektín zmiešaj s trochou cukru, aby to neurobilo hrudky.

A teraz: pretlak prevar na platni, pridaj zmes pektínu s cukrom, znova nechaj prebublať a pridaj všetok cukor. Chvíľku to bude trvať, kým sa to rozpustí. Zmes trochu zriedne a začne sa robiť pena, ktorú musíš zbierať.

Keď je marmeláda vyčistená, hneď to nalej do predhriatych pohárov, zavíčkuj a nechaj vychladnúť. Pokiaľ boli poháre a viečka vopred vyvarené, už s tým nič ďalej nerob, máš hotovo.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 kg šípok
1 kg cukru (na 1 kg pretlaku)
12 g pektínu
1 polievková lyžica citrónovej šťavy (možno vynechať)