šípkový džem
KEDY JE NAJLEPŠIE ZBIERAŤ ŠÍPKY?
Koncom letných prázdnin sa už na stráňach červenajú plody šípkovej ruže, ale nebuď netrpezlivý, treba si počkať, až budú šípky pekne vyfarbené a vyzreté. To sa pozná, že je sem tam nejaký mäkký a rozmazná sa ti medzi prstami pri miernom stlačení.
Ak chceš byť veľmi tradičný, počkaj si na prvé mrazíky, to sú šípky super extra, ale je potom problém s čistením od okvetia, pretože je to všetko v košíku sakramentsky lepkavé.
MALÁ FINTA PRE ZBERAČOV
Na šípky musíš v rukavičkách - teda skôr v rukaviciach, takže keď trháš pravou rukou, tak tú chráň tenšou rukavicou, aby si mal lepší cit v ruke. A ľavá ruka je pridržiavacia, na tú nasaď silnejšiu koženú, s tou si budeš pridržiavať tŕnisté vetvy. A zbieraj to do košíka.
AKO ZAČNEME
Tak, šípky máme doma, na marmeládu ale potrebujeme ešte cukor, niečo želírovacieho prostriedku (pektín) a možno citrón alebo kyselinu citrónovú (to záleží na type pektínu).
Na pektín bacha, v obchodoch majú väčšinou míchanicu s konzervantom a vápenitou soľou a to ja práve nemusím, používam zásadne čistý pektín z citrónov. Pre šípkovú marmeládu som hľadal dlho ten správny, ale podarilo sa, a nemusí sa ani prikysľovať.
VÝROBA PRETLAKU
Variť šípkový džem znamená najskôr odstrániť semienka a pichľavé chĺpky. To, že sú pichľavé, by si spoznal deň po konzumácii, na "tej miestnosti" - auky auky. Francúzi šípkam hovoria "gratte-cul", tzn. niečo ako „riťoškrabka“, tak aspoň už vieš prečo.
Bábinka šípok po šípku rozrezala a semienka s chĺpkami vydĺbla, odkrojila okvetia a čo zostalo, dávala do kameninového hrnca s vodou. Potom to niekoľkokrát prepláchla. Je to čertovsky pracné a zdĺhavé.
Odporúčame preto metódu pasírovaciu - rozvariť v troške vody, rozmixovať a pretlačiť cez hrubé sito a potom cez veľmi jemné sito kvôli tým chĺpkom. Predtým mali žínené sito, ale to museli podľa mňa za chvíľku predrieť, tá hmota z rozvarených šípok je celkom hutná.
Riad používaj smaltované alebo nerez, inak ti ten pretlak zhnedne a chytí kovovú pachuť! Hrdzavé sito? Nebrať!
Máš hotovo? Tak veľmi neleň a ponáhľaj sa s varením marmelády, v šípkach je totiž množstvo vitamínu C a teplom ho ubúda.
VARENIE DŽEMU
Takže základ máme, tak to zváž, aby si vedel, koľko cukru a pektínu bude treba. Cukru daj rovnako ako pretlaku. Pektín zmiešaj s trochou cukru, aby to neurobilo hrudky.
A teraz: pretlak prevar na platni, pridaj zmes pektínu s cukrom, znova nechaj prebublať a pridaj všetok cukor. Chvíľku to bude trvať, kým sa to rozpustí. Zmes trochu zriedne a začne sa robiť pena, ktorú musíš zbierať.
Keď je marmeláda vyčistená, hneď to nalej do predhriatych pohárov, zavíčkuj a nechaj vychladnúť. Pokiaľ boli poháre a viečka vopred vyvarené, už s tým nič ďalej nerob, máš hotovo.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 kg šípok
1 kg cukru (na 1 kg pretlaku)
12 g pektínu
1 polievková lyžica citrónovej šťavy (možno vynechať)