rychlá pomarančová marmeláda
Chcete cez zimu zavariť niečo neobvyklé? Využite vrcholnú formu citrusových plodov. Pomarančová marmeláda je veľmi obľúbená napríklad v Anglicku na raňajky, na opečenom chrumkavom toastovom chlebe. Je tiež výborná do dezertov alebo k syrom.
Pomaranče olúpeme pomocou škrabky na zemiaky a nakrájame na drobné rezančeky a sparíme vo vriacej vode. Bielu kôru orežeme a vyhodíme (býva pôvodcom horkosti). Pomaranče rozkrájame na menšie kúsky a vyberieme kôstky. Tie dáme do hrnca a vyvaríme spoločne s pomarančmi. Obsahujú prírodný pektín a marmeláda potom lepšie želíruje.
Nakrájané pomaranče, kôru a kôstky vložíme do hrnca, zalejeme trochou vody a varíme odkryté na miernom ohni, až sa pomaranče rozvaria (zhruba 20 minút). Prisypeme polovicu cukru a za stáleho miešania prevaríme. Postupne prilievame citrónovú šťavu. Na záver premiešame zvyšný cukor s pektínom a pridáme do horúcej marmelády. Varíme už len asi 2-3 minúty opäť pri stálom miešaní. Plníme do čistých suchých pohárov, najlepšie džemoviek Weck. Zavárame 15 minút pri 80 C.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 kg pomarančov v bio kvalite (najlepšou voľbou sú pomaranče sevillské)
0,75 kg krupicového cukru
20 g pektínu
50 ml citrónovej šťavy