V našich končinách nie sú zatiaľ ovocné rôsoly príliš rozšírené. Od džemov ich poznáte podľa tuhosti a tiež priezračnosti. Rosoly sú totiž úplne číre a veľmi zželírované.
POZRITE SA NA RECEPT Z ČERVENEJ RÍBEZLE:
Tento rôsol môžete pridávať k mäsám, syrom alebo využiť ako džem.
Bobuľky ríbezlí vložíme do hrnca, podlejeme trochou vody a privedieme do varu. Prisypeme trochu cukru a premiešame tak, aby sa cukor dostal ku všetkému ovociu. Hrniec zakryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni kým ríbezle nezmäknú, nepustia šťavu a nezačne sa tvoriť pena.
Vzniknutú zmes odstavíme, necháme trochu vychladnúť a prefiltrujeme cez sitko vyložené utierkou. Necháme v sitku dlhšiu dobu, kým šťava neprestane kvapkať (2-3 hodiny). Rosol potom bude krásne číry. Ak ovocie pokrčíme, rôsol sa nám zakalí.
Takto vzniknutú šťavu vrátime do hrnca, pridáme zvyšný cukor a privedieme do varu. Varíme tak dlho, pokiaľ nezačne šťava rôsolovatieť. Počas varenia zbierame penu a kontrolujeme hustotu - kvapneme si zmes na tanierik a pokiaľ ihneď stuhne, máme hotovo.
Naplníme do pohárov, prevrátime dnom nahor a necháme vychladnúť.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1,5 kg červených ríbezlí otrhaných z vetvičiek a dôkladne opláchnutých v niekoľkých vodách
750 g cukru krupica