ríbezľová marmeláda s vanilkou
Viete si predstaviť linecké pečivo bez ríbezľovej marmelády? Zdá sa síce predčasné myslieť v lete na vianočné pečivo, ale uvidíte, ako budete v zime radi za výbornú voňavú domácu marmeládu.
V recepte je použitá ríbezľová šťava, ktorú získate ak ríbezle rozomeliete v kuchynskom robote a necháte ich vykvapkať najlepšie cez noc cez jemné sitko alebo plátno. Pokiaľ použijete vanilku, marmeládu nádherne chuťovo oživíte.
Čo sa týka druhu ríbezlí, klasická verzia je z červených, ale nebojte sa kombinovať s bielym alebo s čiernym - výsledná chuť je potom bohatšia.
AKO NA TO:
Z vanilkového struku vyškrabnite semienka a pridajte ich aj s celým strukom do ríbezľovej šťavy. Prisypte cukor a priveďte do varu. Pri varení zbierajte lyžičkou penu. Varte približne 5-10 minút. Nalejte lyžicu marmelády na studený tanierik a počkajte až vychladne. Tak spoznáte veľmi rýchlo, či prirodzene prítomný pektín v ovocí dostatočne tuhne. Pokiaľ je konzistencia príliš riedka, bude potrebné pridať pektín navyše.
Pektín zmiešajte s trochou cukru (cca 100 g – robí sa to, aby nevznikali žmolky v marmeláde) a za stáleho miešania pomaly pridajte do zvarenej zmesi. Varte približne ďalších 5 minút a vyberte struk.
Potom môžete plniť do pohárov Weck, my odporúčame malé džemovky. Zavárame 20 minút pri 90 stupňoch Celzia.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 kg ríbezľovej šťavy (z cca 1,5 kg ríbezlí)
450 g cukru kryštálu
prípadne 8 g pektínu Via Delicia 1 vanilkový struk