relish z jarných cibuliek
Jarné cibuľky bývajú poslom jari a prvou úrodou z našich polí. Ide vlastne o nedozreté cibule, ktoré ešte nemajú pálivú chuť ako veľké cibule a dajú sa zúžitkovať celé vrátane zelených vňatí.
Využite ponuku na farmárskych trhoch a kúpte si čerstvú cibuľku od slovenských pestovateľov. Nemala by byť povädnutá a vňať by mala byť pevná a neporušená. Skladujte ju v chladničke, kde vám vydrží najmenej týždeň v dobrej kondícii, odporúčame otrhávať suché časti. Ak máte cibuľky väčšie množstvo, môžete si ju nakrájať a zmraziť alebo spracovať vo výborný relish z nášho receptu.
A prečo ju zaradiť do svojho jedálnička? Na jar oceníme množstvo vitamínov, predovšetkým C a skupiny B. Obsahuje aj kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre tehotné ženy, a množstvo minerálov ako horčík, jód, draslík, železo alebo vápnik. Má tak liečivé účinky pri kašli a nádche, pôsobí antibakteriálne a antibioticky.
Cibuľku príliš tepelne neupravujte, aby ste o tieto cenné látky neprišli. Podávajte ju surovú alebo len veľmi krátko upravenú. Hodí sa do nátierok, na nové zemiaky, ku všetkým úpravám vajíčok, do polievok, jarných plniek alebo na čerstvý kváskový chlieb s maslom.
Zaujímavým využitím je náš relish, ktorý sa hodí do hot dogov, k opekanej poctivej klobáse alebo k tvrdým syrom.
Jarnú cibuľku, olúpanú uhorku a chilli papričky nakrájajte nadrobno. Všetko zmiešajte s rozdrveným cesnakom, šťavou z limetky a cukrom.
Horčicové semienka nasucho opražte v panvici. Až začnú pukať pridajte k zmesi. Premiešajte a podávajte v pohároch WECK ako úžasný doplnok pre vaše grilované klobásy alebo párky. Relish je určený na priamu konzumáciu, fit v chladničke vydrží maximálne 2-3 dni.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 zväzok jarnej cibuľky (cca 8-10 kusov)
¼ šalátové uhorky
1 malý strúčik cesnaku
½ červené chilli papričky (zbavené semienok)
2 lyžice horčičných semienok
2 lyžice limetkovej šťavy
1,5 lyžice cukru