Rebarbora je bežne považovaná za ovocie, pretože sa obvykle dáva do múčnikov, ale správne ide o zeleninu. Jej pestovanie je neuveriteľne jednoduché a preto ju nájdete v mnohých slovenských záhradkách. Jej obrovské listy možno využiť ako zaujímavý prvok okrasnej záhrady, nás kuchára zaujíma jej ružový stopka.
Lity zberajte najlepšie kým sú mladé a krehké, najlepšie do konca júna. Spracujte ich do marmelád, čatní alebo ako náplň ovocného posýpkového koláča. A prečo rebarboru zaradiť do svojho jedálnička? Obsahuje veľké množstvo vápnika, dokonca viac ako samotné mlieko.
My sme pre vás pripravili recept na rebarborový sirup. Jeho sladkokyslá pikantná chuť je úžasne osviežujúca a v kombinácii s čerstvým ovocím vynikajúca.
AKO NA TO:
Umytú rebarboru nakrájame na malé kúsky, podlejeme vodou a šťavou z citróna. Dáme variť, kým nie je rozvarená na kaši. Kašu prepasírujeme cez jemné sitko, pridáme cukor a krátko povaríme. Výsledný produkt by mal mať sirupovú konzistenciu. Plníme ich do vysokých karaf Weck, máme tak krásny darček alebo dekoráciu. Skladujeme najlepšie v chladničke alebo v chladnej špajze.
Vykúzlite z nich úžasné domáce limonády alebo klasické šťavy.