Vďaka kyslastej chuti rebarbory sa tento džem úžasne hodí do sladkých koláčov alebo napríklad na vianočku. Rebarbora, pôvodom tibetská zelenina, u nás pomerne rýchlo zdomácnela a my si jej výraznú chuť môžeme užívať už od konca apríla.
.
Na jedenie sú vhodné stopky očistené od listov. Pokiaľ máte na záhrade vlastný krík rebarbory, upracte vždy približne len jednu tretinu listov, nech ju zbytočne nevysilíte.
V minulosti sme pre vás pripravili recepty na rebarborové chutney, alebo rebarborový sirup.
Teraz pokračujeme s klasickým receptom na rebarborový džem ovoneným vanilkou. Ako na domáci vanilkový cukor, ktorý sme použili v recepte nájdete v našom článku o vanilke.
Nakrájanú rebarboru dajte do kastrólika a podlejte trochou vody (cca 2 polievkové lyžice). Pridajte citrónovú kôru a pomaly varte na miernom ohni, až začne byť rebarbora mäkká a rozpadá sa. Cukor zmiešajte s pektínom a pridajte do zmesi. Až sa cukor rozpustí, pridajte citrónovú šťavu a chvíľu povarte.
Správnu konzistenciu džemu vyskúšajte na tanieriku. Že ich zmes dostatočne hustá spoznáme, keď stredom prejdeme vareškou a zostane cestička.
Odstavíme, počkáme niekoľko minút, naplníme do horúcich čistých pohárov Weck a uzavrieme. Zavárame zhruba 20 minút pri 80 °C.
Marmelády krásne vyzerajú v pohároch Weck. Máte tak nádherný jarný darček pre svojich blízkych.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
250 g rebarbory (nakrájané na malé kúsky)
125 g vanilkového cukru
½ lyžičky pektínu Via Delicia
kôra a šťava z ½ citróna (najlepšie v bio kvalite)