Rebarbora je pôvodom tibetská zelenina, ktorá sa ale veľmi ľahko uchytila aj v našich podmienkach. Ide o jednu z prvých jarných zelenín, ktorú si môžete nájsť v záhradke už koncom apríla.
Konzumujú sa iba tepelne upravené stopky, najlepšie len do sviatku sv. Jána (teda do konca júna). Potom už je rebarbora príliš kyslá. Tiež sa nesmie variť v hliníkovom riade, do jedla sa môžu vylúčiť nebezpečné látky.
Rebarbora, ako sa tiež rebarbore niekedy hovorí, obsahuje veľké množstvo vápnika, dokonca viac ako rovnaké množstvo mlieka. Má ľahko pikantnú kyslú chuť, ktorá sa skvele kombinuje so sladkým. Obľúbené sú koláče s posýpkou alebo crumble.
MY VÁM PONÚKAME RECEPT NA REBARBOROVÉ ČATNÍ:
Skvele sa hodí k tvrdým syrom a pečivu. Vínny ocot, cibuľu a zázvor vložíme do veľkého hrnca a privedieme do varu, necháme variť 10 minút.
Pridáme všetky ingrediencie okrem rebarbory, opäť privedieme do varu a necháme bublať 10 minút. Vsypeme rebarboru, varíme ďalších 20 minút.
Čatní by malo byť husté a lepkavé. Necháme 15 minút odležať, plníme do malých zaváracích pohárov, ešte horúce ich obrátime a položíme na zloženú utierku, chutney sa horúčavou zakonzervuje. V suchej a chladnej špajzi vydrží aj niekoľko mesiacov.
Chutney to pristane v pohároch Weck, môžete ich potom darovať ako luxusný jedlý darček.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
0,7 kg olúpané rebarbory, nakrájané na cca 1 cm kúsky
0,5 kg cibule, nakrájané nadrobno
0,5 kg jabĺk, olúpaných, nakrájaných na cca 1 cm kocky
50 g čerstvého zázvoru, olúpaného a nastrúhaného
300 ml červeného vínneho octu
200 g sušených sliviek
100 g sušených brusníc
1 lyžica horčičných semienok
1 lyžica kari
400 g tmavého cukru
2 lyžice soli