AKO NA TO
Pokiaľ ste sa z akéhokoľvek dôvodu rozhodli obmedziť klasické mlieko, určite ste sa už stretli s rastlinnými mliekami. V obchodoch ich nájdete veľmi širokú ponuku, avšak cenovo je to trochu horšie. Našťastie nie sú tieto mlieka príliš náročné na výrobu. A keď ochutnáte čerstvé rastlinné mlieko, pochopíte, že aj chuť je oveľa výraznejšia.
Stačí vám výkonnejší mixér (nie tyčový), jemné sitko alebo plátno, obľúbená surovina na výrobu mlieka a voda. A ako to už pri jednoduchých receptoch býva, nebojte sa kombinovať.
A AKÉ VARIANTY SI MÔŽETE PRIPRAVIŤ?
Makové, mandľové, ovsené, ryžové, kokosové, konopné, slnečnicové, skrátka každému podľa chuti.
Na 1 liter mlieka potrebujete 100 g základnej suroviny, pomer si ale môžete upraviť podľa vašich preferencií, napríklad ak máte radi chuťovo výraznejšie mlieka. Cez noc namočte do vody, ak si chcete dopriať sladšiu chuť pridajte aj 3-4 figy.
Potom prelejte celú zmes do mixéra a niekoľko minút mixujte až dostanete hladké napenené mlieko. Môžete tiež pridať obľúbené sladidlo – skvele sa hodí ryžový alebo agávový sirup, alebo vanilka.
Teraz už stačí len mlieko prefiltrovať cez jemné sitko, najlepšie ešte vyložené plátienkom. Z prvej várky vyfiltrovanej čiastočky trošku pokrčte lyžičkou, aby "pustili" ešte trochu šťavy. Potom len tak cez sitko prelejte tak 4x.
Hotové mlieko nalejte do vysokého pohára, vydrží v chladničke cca 4 dni. Mlieku pristanú naše poháre - karafy, v ktorých ho môžete pohodlne uchovávať.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
voda
surovina na mlieko
figy, ryžový sirup