Púpavový med
Samozrejme nejde o skutočný včelí med, ale o tradičný recept našich babičiek. Ide vlastne o hustý sirup, ktorý si môžete pridať do čaju alebo natrieť na chlieb, a to predovšetkým v dobách prechladnutia, nádchy a kašľa.
SEZÓNA PÚPAV SA BLÍŽI, TAKŽE TU JE RECEPT:
Bylinky a púpavy zalejeme v hrnci 1,2 litra vody a privedieme do varu, varíme 10 minút. Citróny nakrájame na kolieska, pridáme do hrnca a necháme 24 hodín lúhovať. Zmes starostlivo precedíme cez jemné sitko , vytlačíme a do vzniknutej tekutiny pridáme cukor.
Privedieme do varu a varíme na miernom plameni približne 3 hodiny kým sirup nezhustne do konzistencie medu. Plníme do pohárov, zaviečkujeme a necháme hore dnom vychladnúť.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ:
300 g plne rozkvitnutých púpavových kvetov
50 g aromatických byliniek (skvele sa hodí mäta, medovka, levanduľa)
2 citróny najlepšie v biokvalite alebo starostlivo umyté
1 kg cukru (môže byť svetlý aj tmavý, bude sa od toho odvíjať farba "medu")