Chcete svojich koledníkov prekvapiť originálnou nátierkou? Nechajte sa inšpirovať našimi stredomorskými receptami na dve výborné nátierky z čiernych olív. Obe dve chutia najlepšie na plátku bieleho pečiva.
TAPENÁDA Z ČIERNÝCH OLÍV
Tapenáda je klasická nátierka z olív pripravovaná v celom Stredomorí, ktorú môžete pripraviť aj z olív zelených. Podávame ich na opečenom plátku toastu alebo bagetke, najčastejšie k aperitívu. Ak si ju chcete uchovať, skladujte ju v pohároch, zaliate olivovým olejom av chlade.
Môžete ju tiež využiť na potieranie a marinovanie mäsa. Na uskladnenie nátierok sa skvele hodia poháre Weck, môžete v nich nátierky a dipy priamo servírovať na stôl.
Olivy, ančovičky, cesnak a kapary rozmixujeme, ale nie na hladkú pastu. Tapenáda má mať hrubšiu štruktúru. Postupne pri mixovaní prilievame olej a citrónovú šťavu. Dochutíme čiernym korením.
OLIVOVÁ PASTA
Olivová pasta je opäť najlepšia na opečenom bielom pečive. Jej štruktúra je naozaj jemná a pasta krásne vonia použitými bylinkami. Odporúčame ich použiť čerstvé.
Bylinky a cesnak nasekáme na drobné kúsky a spoločne s olivami, chilli a kapary rozmixujeme. Postupne pridávame olivový olej. Na záver dochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením a citrónovou šťavou.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
Tapenáda z čiernych olív
200 g čiernych vykôstkovaných olív
100 g kaparov
100 g rezov ančovičiek v oleji
4 strúčiky cesnaku
250 ml olivového oleja extra virgin
šťava z polovice citróna
korenie
Olivová pasta
150 g vykôstkovaných čiernych olív
1 lyžička lístkov čerstvého tymiánu
5 lístka čerstvého šalvie
3 strúčiky cesnaku
1 lyžica kaparov
štipka mletého chilli
100 ml olivového oleja extra virgin
1 lyžička citrónovej šťavy
soľ, korenie