nakladané zelené paradajky a chutney
Tiež vám ešte zostali v skleníku a na záhradke nedozreté paradajky? Je na čase ich zožať, aj keď sú ešte zelené, aby neprešli prvými mrazíkmi.
Chuť takých paradajok ale bohužiaľ nie je nijako oslnivá. My radšej odporúčame paradajky zavariť a ponúkneme vám hneď dva recepty na ich upotrebenie. Nemusíte sa báť, že by bola jedovatá. Pokiaľ sa tepelne upraví, sú úplne jedlá.
Vyskúšajte nakladané zelené paradajky, ktoré sú veľmi populárne v Severnej Amerike, kde nechýbajú v žiadnom dobrom lahôdkárstve. Variantom populárny hlavne na britských ostrovoch je chutney so zelených paradajok.
AMERICKÉ NAKLADANÉ RAJČIATA
Paradajky prepicháme na niekoľkým miestom špáradlom a spolu s korením a bylinkami naukladáme do vysokých pohárov. Skvele sa na to hodia špargľové poháre značky Weck. Ocot, vodu, med a soľ uvedieme do varu a prudko varíme asi 5 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť. Touto zmesou zalejeme poháre, pokiaľ by nám pochybilo, môžeme doliať studeným octom. Paradajky potrebujeme zaťažiť, aby boli neustále ponorené v náleve.
Skvelým pomocníkom sú veľké poháre Weck so širokým priemerom 100mm, viečkom s priemerom 80 mm potom pohodlne zeleninu zaťažíte. Skladujeme v špajze. Paradajky môžeme jesť za 1 mesiac, ale lepšie sú až po 2-3 mesiacoch.
CHUTNEY SO ZELENÝCH RAJČIAT
Toto chutney sa hodí k syrom alebo môžete pridávať do sendvičov či na chlieb. Olúpať zelené paradajky je celkom kumšt. Pokiaľ vám teda šupky nevadí, netrápte sa lúpaním. Paradajky a olúpané jablká nakrájame nahrubo, dáme do hrnca spolu s cibuľou a soľou. Uvedieme do varu a necháme 20 minút prebublávať.
Pridáme hrozienka, cukor, ocot, citrónovú kôru a šťavu a opäť necháme prebublávať 30 minút, kým zmes nezhustne. Prisypeme horčičné semienka a chilli. Plníme do horúcich pohárov a uzavrieme. Krátko sterilizujeme, stačí 15 minút pri 85 ° C, poháre musia byť úplne ponorené vo vode. Chutney necháme odležať, ochutnávať môžeme za mesiac.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
Americké nakladané paradajky:
1 kg zelených paradajok
niekoľko vetvičiek kôpru
2-3 bobkové listy
2-3 chilli papričky (sušené)
1,5 lyžičky horčičných semienok
1 lyžica guličiek čierneho korenia
4-5 klinčekov
1l ovocného octu (jablkového, vínneho)
125 ml vody
4 lyžice medu (cukru)
1 lyžica soli
Chutney zo zelených paradajok
750 g zelených paradajok
500 g jabĺk
250 g cibule, nakrájané na hrubo
1 lyžica soli
125 g hrozienok
500 g cukru krupica
250 ml ovocného octu
kôra šťava z 2 veľkých citrónov
2 lyžice horčičných semienok
2-3 čerstvé chilli papričky (bez semienok)
Na vrecko korenia (môžete použiť napr. gázu, plátno alebo jednorazové vrecká na čaj):
1 lyžica semienok koriandra
2 lyžičky celého čierneho korenia
2 lyžičky nového korenia
1 lyžička klinčeka
2 tyčinky škorice, nalámané na kúsky