nakladaná repa s chrenom
Chren aj repa patria medzi obľúbenú jesennú úrodu na našich záhradkách a my vám odporúčame ich spojiť do jedného výborného šalátu.
Prinášame vám recept na nakladanú repu s chrenom, ktorú si môžete v zime pridávať k mäsu, údeninám alebo k našim delikátnym paštétam či zavarenému mäsu. Dokonale k sebe totiž ladí sladká chuť repy a štipľavý chren, všetko zjemnené sladkokyslým jablkom.
Ten je veľmi bohatým zdrojom vitamínu C, provitamínu A a množstva minerálov. Repa harmonizuje zažívanie a vyvoláva optimistickejšiu náladu. A to všetko sa v zime hodí.
Neolúpanú repu uvaríme v hrnci do polomäkka, trvá to cca pol hodiny. Olúpeme ju a nastrúhame na hrubom strúhadle, prípadne nakrájame podľa našich požiadaviek. Pridáme chren, nastrúhané alebo nakrájané jablko.
Pokvapkáme citrónovou šťavou, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a dobre premiešame. Dáme sa do dochucovania solí, prípadne ešte môžeme dochutiť cukrom, ale väčšinou nie je vďaka sladkosti repy potrebné.
Hotový šalát plníme do pohárov. Môžeme ho spotrebovať ihneď alebo zavariť na zimu. Repe to veľmi pristane v pohároch Weck. V tých môžeme šalát priamo aj servírovať.
Zavárame 20 minút na 90 °C.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 kg červenej repy
1 hrsť strúhaného chrenu
1 olúpané jablko zbavené jadrovníka
citrónová šťava
soľ
korenie
cukor