nakladaná kapusta s mrkvou
Najlepšou zásobárňou vitamínu C na zimné obdobie je rozhodne kvasená zelenina. V našej ponuke nájdete takto pripravenú Zeleninádu
My vám ponúkame jednoduchý recept na doma kvasenú kapustu s mrkvou a s jablkami, prípadne si môžete vyskúšať recept na ázijskú verziu kvasenej zeleniny - kimči.
AKO NA TO:
Očistenú kapustu a mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Kapustu môžeme nakrúhať na špeciálnom kruhadle. Cibuľu nakrájame na tenké polkolieska. Zmiešame vo veľkej mise so soľou.
Natlačíme do veľkých pohárov Weck, tak aby v kapuste nezostali vzduchové bubliny a poriadne ju natlačíme (vareškou, päsťou,...). Zaťažíme najlepšie menším viečkom Weck, na ktoré ešte môžeme položiť niečo ťažšie (napr. vyvarený kameň). Prikryjeme potravinovou fóliou.
Necháme kvasiť v izbovej teplote približne 4 dni. Potom zakryjeme viečkom a dáme do chladničky. Takto nakvasená zelenina vám vydrží v chladničke prikrytá aj niekoľko mesiacov. Je výborná aj k našim paštétam.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
2 kg kapusta (cca 1 stredná hlávka)
2 veľké mrkvy
2 jablká
2 cibuľa
1 lyžica soli