mrkvové chutney
Zaváranie mrkvy nie je v našich končinách príliš známe, to ale neplatí o zvyšku sveta. Hlavne v indickej kuchyni je veľmi obľúbené mrkvové čatní (chutney) s poriadnou dávkou zázvoru, ktorý mu dodá ten správny šmrnc.
Túto obľúbenú sladkokyslú omáčku potom môžete pridávať ku všetkým pokrmom indickej kuchyne alebo ho môžete vyskúšať ku grilovanému mäsu, zelenine alebo syrom.
Všetky ingrediencie premiešame v hrnci a necháme cez noc odležať. Druhý deň uvedieme zmes do varu, potom znížime plameň a necháme prebublávať cca 40 minút. Premiešavame, aby sa chutney nepripálilo.
Plníme do horúcich pohárov pohárov Weck, v ktorých potom chutney môžeme aj servírovať. Chutney necháme najlepšie pár dní odležať, aby sa chute dokonale prepojili.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1,25 kg strúhanej mrkvy
125 g nastrúhaného čerstvého zázvoru
250 ml bieleho vínneho octu
2 limetky (šťavu aj nastrúhanú kôru)
400 g cukru
4 lyžice medu
150 ml vody
2 lyžice rozdrvených semienok koriandra
1 lyžica soli