Máme pre vás tip na originálne jesenné raňajky alebo dezert. Voňavé karamelizované jabĺčka na mliečnej ryži rozhodne nie sú len pre deti, dospelí im len ťažko odolajú. Môžete ich podávať v pohároch Weck, urobíte s nimi veľa parády a potešíte všetkých stravníkov.
Do hrnca nasypte prepláchnutú ryžu, zalejte ju mliekom a pomaly začnite zahrievať. Akonáhle začne mlieko prebublávať, pridajte cukor, škoricu a stiahnite na mierny plameň. Pomaly varte pokiaľ nie je ryža mäkká, trvá to asi 25 -30 minút. Konzistenciu by mala mať ako klasická hustá kaša. Pokiaľ je ryža stále tvrdá, pridajte ešte trochu mlieka a vo varení pokračujte.
Na panvici rozpustite maslo, pridajte jablká a zasypte cukrom a škoricou. Za stáleho miešania nechajte cukor skaramelizovať a stiahnite z plameňa.
Do pohárov naservírujte mliečnu ryžu, pridajte skaramelizované jablká a posypte mandľami.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
Na mliečnu ryžu:
300 g ryže (najlepšie ryža určená na rizoto - výsledok tak bude krásne krémový, skúste napríklad carnaroli alebo vialone)
1 liter polotučného mlieka
1 lyžička mletej škorice
2 lyžice trstinového cukru
Na karamelizované jablká
4-6 jabĺk (ošúpané, zbavené jadrovníka a nakrájané na malé kúsky)
6 lyžíc trstinového cukru
štipka mletej škorice
hrsť mandľových lupienkov
2 lyžice masla