Ešte než príde obdobie prvých byliniek a zeleniny, využite vrcholnú formu citrusov. Na tento recept použite určite citróny v bio kvalite (bez chemicky ošetrenej kôry). Dnes už nie je problém ich zohnať.
Lemon curd je britská špecialita, ktorá doladí vaše dezerty úžasnou sladkokyslou chuťou. Vynikne napríklad v tortách „Pavlova“, v košíčkoch z krehkého cesta, palacinkách, zmrzlinových pohároch alebo bielkových pusinkách. Najlepšie dozdobené šľahačkou.
Tento krém nemusíte vyrobiť len z citrónov, môžete využiť všetky citrusové plody (grapefruity, pomaranče,..). Len dajte pozor, aby nemali chemicky ošetrenú kôru.
Citróny umyte a nastrúhajte ich kôru, iba žltú časť. Bielu šupku pokiaľ možno nepoužívajte, je veľmi horká. Nastrúhanú kôru dajte do sklenenej alebo nerezovej misy, ideálne s vypuklým dnom. Pridajte k nej vylisovanú šťavu, cukor a maslo. Misu posaďte na hrniec s vodou tak, aby sa misa nedotýkala vodnej hladiny a ohrievajte. Miešajte pokiaľ sa zmes pekne nespojí a cukor nerozpustí. Potom zložte z hrnca. Vajcia prešľahajte a prilejte do misy. Vráťte nad horúcu vodu a priveďte do varu, miešajte 10 minút pokiaľ nie je krém dostatočne hustý.
Potom nechajte za občasného premiešania vychladnúť a môžete plniť do pohárov Weck.
Nezavarené vám vydržia v chladničke 2 mesiace, zavarené pol roka. Vedeli ste, že Francúzi nazývajú misu s vypuklým dnom cul-de-poule, teda „slepačia riťka“?
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
Na cca 500 g krému:
4 bio citróny
200 g krupicového cukru
100 g masla
4 vajcia