Kimchi

Pomaly sa blížia jesenné choroby a tak je potrebné začať utužovať imunitu. Než sa pustíte do prehĺtania tabletiek, skúste oveľa príjemnejšiu cestu – jedlá a delikatesy plné vitamínov.

Niekto dáva prednosť tmavo modrým bobúľ - čučoriedkam a bobuľkám bazy čiernej. Ako pripravíte zdravý bazový sirup si môžete prečítať tu. Niekto to istí horúcimi a ostrými pokrmami, my dávame prednosť pokrmom prešlým mliečnym kvasením - skvelá je  naša Zelenináda.

Pokiaľ si chcete v kuchyni trochu zaexperimentovať, vyskúšajte ázijské kimchi. Ide o tradičný kórejský pokrm z fermentovanej čínskej kapusty s chilli a ďalšími prísadami. Existujú stovky variantov a každá rodina má ten svoj “najlepší” recept.

Správne by malo kimchi fermentovať aj niekoľko mesiacov, získa tak skutočnú silu a tiež poriadne silnú, veľmi typickú arómu (kto vyskúša, pochopí :). Záleží samozrejme na vás, či mu dáte čas týždeň alebo mesiac. Také kimchi si potom môžete dopriať ako chuťovku vhodnú ku všetkému - k ryži, k mäsu, k ázijským rezancom, ale skvele sa hodí aj k segedínskemu gulášu.

CHCETE SI HO VYSKÚŠAŤ? TU MÁTE RECEPT:
Do veľkej misy dáme kapustu a poriadne premiešame so soľou. Kapusta tak pekne zmäkne a pustí vodu. Necháme asi hodinu odpočívať, potom vytlačíme vodu, ktorú si zlejeme do kastrólika. Pridáme 1 lyžicou múky, nakrájanú čili papričku, mletú papriku a cukor.

Nálev chvíľku povaríme, tak aby zhustol, a necháme vychladnúť. Pridáme do kapusty a premiešame. Natlačíme do pohárov, ale nie až ku kraju - zelenina zväčšuje pri kvasení objem. Kapustu potrebujeme zaťažiť, aby bola neustále ponorená v šťave.

Skvelým pomocníkom sú veľké poháre Weck so širokým priemerom 100mm, viečkom s priemerom 80 mm potom pohodlne zeleninu zaťažíte. Poháre necháme stáť v izbovej teplote, ale nie na priamom svetle. Radšej položte na plech – pokiaľ je kvasenie naozaj búrlivé, môže vám časť šťavy vytiecť von. Po týždni dajte do chladničky a ochutnávať môžete aj počas dokvasovania.

Do kimchi sa dá použiť v podstate akákoľvek hlúbová zelenina, teda bežná kapusta, kel (tú odporúčame spariť 1 minútu vo vriacej vode, inak bude tuhá), biela aj čierna reďkev, koreňovej zeleniny, mangold, červená repa… Základom je dochutenie zázvor-cesnak -chilli. Pokiaľ holdujete typickým ázijským chutiam, môžete ešte pridať rybiu omáčku.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 kg čínskej alebo pekinskej kapusty nakrájaný na väčšie kocky (na jedno sústo)
3 jarné cibuľky nakrájané na kolieska
1 lyžica na jemno nakrájaného zázvoru
1 lyžica najemno nakrájaného cesnaku
20 g soli
1 lyžica ryžovej, alebo hladkej múky
chilli paprika nakrájaná na tenké kolieska
1 lyžica cukru
1 lyžička mletej papriky

kimchi-recept