Jarné bylinkové pesto
Slovo pesto pochádza z talianskeho slova pestare - teda tĺcť. Touto činnosťou totiž vznikali prvé pestá v talianskych domácnostiach, v mramorovom mažiari s drevenou paličkou.
TROCHA TEÓRIA
Legendou talianskej kuchyne je bezpochyby janovské pesto - pesto genovese. Na jeho výrobu sú potrebné tieto ingrediencie: čerstvá bazalka, panenský olivový olej, parmezán, ovčí syr pecorino, cesnak, morská soľ a píniové oriešky. Táto dobrota má dokonca tzv. ochrannú značku pôvodu, keď len pesta vyrobené v tejto oblasti z miestnych surovín môžu niesť označenie Pesto genovese.
V dnešnej dobe sú mažiar a palička už väčšinou nahradené mixérom či robotom, ktoré bohužiaľ trochu znehodnotia chuť bazalky. Na druhú stranu vyrobí krásne homogénnu zmes, ktorú pri ručnej výrobe hneď tak nedosiahnete. Okrem tohto vyhláseného pesta je potom veľmi obľúbené a známe pesto alla siciliana (zo sušených paradajok, olivového oleja, bazalky a syra).
JARNÉ BYLINKOVÉ PESTO
Vy si ale môžete v našich podmienkach vyrobiť pesto z byliniek, ktoré máte radi. Skombinujte ich s orechmi a s kvalitným extra virgin olivovým olejom. Nechajte sa inšpirovať prírodnou a spracujte voľne rastúce bylinky. Blíži sa napríklad sezóna medvedieho cesnaku, z ktorého je pesto naozaj famózna:
Veľký zväzok medvedieho cesnaku rozmixujte s hrsťou kešu alebo píniovými orieškami, pri mixovaní prilievajte cca 3-4 lyžice kvalitného olivového oleja a nakoniec pridajte cca 30 g nastrúhaného parmezánu, dosoľte podľa chuti.
Pri výrobe pesta zapojte svoju fantáziu, skúste napríklad rukolu, mladé púpavové listy alebo roketu skombinovať s obľúbenými orechmi (vlašiakmi, mandle, kešu), parmezánom a cesnakom a olivovým olejom. Počas chvíľky máte pesto hotové av chladničke zaliate olejom vydrží niekoľko dní.
Môžete ich potom pridávať do cestovín alebo len tak natrieť na opečený chlieb a užívať si túto esenciu bylinkovej chuti.
Pesta krásne vyzerajú v pohároch Weck, môžete ich potom darovať svojim známym ako krásny jedlý darček.
Pokiaľ chcete pesto konzervovať najlepším variantom je dať v malých častiach do mrazničky a postupne podľa potreby vyťahovať. Vzhľadom na to, že pesto väčšinou obsahuje syr sa na klasické zaváranie nehodí.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
veľký zväzok medvedieho cesnaku
hrsť kešu alebo píniových orieškov
3-4 lyžice olivového oleja
30 gramov parmezánu
soľ