jahodový džem s vanilkou

Kto by nemiloval domáci jahodový džem? K tomu maslo, čerstvé pečivo a najlepšie raňajky na svete sú hotové.

My vám ponúkame recept na jahodový džem doplnený o vanilku. Viete, že vanilková aróma je súčasťou vône lesných jahôd spoločne s jazmínovou vôňou a ďalšími niekoľkými aromatickými zlúčeninami? Záhradným jahodám teda vanilka čiastočne dodá šmrnc lesných jahôdok.

AKO NA TO:
Jahody odstopkujeme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do hrnca, pridáme lyžicu vody a varíme na miernom plameni až sa jahody čiastočne rozvaria. Trvá to asi 15 minút.

Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a nožom vyškriabeme dreň. Tú pridáme aj spolu s luskom do jahôd. Pektín zmiešame s časťou cukru a spolu so zvyšným cukrom prisypeme k jahodám. Vlejeme citrónovú šťavu a miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí. Privedieme do varu a potom varíme na miernom plameni ďalších 20 minút. Zarobíme vanilkový struk a hotovú marmeládu plníme do pohárov Weck. My odporúčame skôr tie menšie.

Džemy bez konzervantov s nižším podielom cukru nie sú dostatočne chránené pred plesňou. Ak použijeme poháre menšie, rýchlejšie ich spotrebujeme. A tiež sú roztomilejšie :)

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 kg jahôd
1 vanilkový struk
10 g pektínu Via Delicia
1 lyžica vody
500 - 700 g cukru krupica
125 ml citrónovej šťavy