Trpká rebarbora patrí medzi prvé vitamínové bomby, ktoré môžeme v záhradke zožať. Jej využitie v kuchyni je široké.
Môžete z nej uvariť sirup, rebarborové chutney, alebo výborný džem. Pokiaľ si ju chcete užiť za čerstva, odporúčame jednoduchý dezert - náš obľúbený crumble. Vrstvu ovocia posypanú posýpkou a zapečenou k dokonalosti. My na zapekanie používame poháre Weck, sú praktické a môžeme v nich dezerty aj servírovať.
Vo veľkej mise premiešame rebarboru a jahody, posypeme lyžicou cukru, rozdelíme do menších zapekacích misiek. Na zapekanie crumble sa hodia nízke masovky Weck. V tanieri zmiešame ovsené vločky, múku, maslo a cukor. Pomocou rúk vytvoríme posýpku, ktorou posypeme obsah misiek.
Misky naukladáme na plech (pre lepšiu manipuláciu) a dáme do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme 45 minút. Môžeme podávať ešte za tepla s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Crumble je ale výborný aj za studena, napríklad s kyslou smotanou alebo ako zdravé raňajky.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
4 stonky rebarbory (ošúpané a nakrájané na malé kúsky)
1 hrnček nakrájaných jahôd
½ hrnčeka ovsených vločiek
¾ hrnčeka špaldovej múky
3 lyžice masla
½ hrnčeka cukru kryštálu + 1 lyžica na posypanie ovocnej zmesi