Jablkový lekvár
Neviete, čo s jablkami? Čo tak jablkový lekvár, ktorý sa dá využiť ako náplň do buchiet a koláčov?
Jablká nakrájajte na štvrťky a odkrojte jadierka. Alebo celé jablká vypichnite odstraňovačom jadierok a potom nakrájajte na dieliky.
Vyskladajte do nerezového alebo smaltovaného hrnca, mierne podlejte vodou, pridajte 200 g cukru na každý kilogram jabĺk, lyžičku škorice a všetko poduste na kašu. Tá sa musí prepasírovať cez sito, čím sa zbavíme šupiek.
Jablková kaša sa teraz musí zahustiť odparením veľkej časti vody. Hrniec nechajte na miernom ohni, kaša občas pustí bublinu .
Sem tam kašu premiešajte vareškou, aby sa hmota neprichytila. Tu je dôležité nemiešať rýchlo, aby sa za vareškou neurobila stopa, až je vidieť dno. To by sa totiž vznikajúci lekvár pripálil.
Niektoré recepty na lekvár vyložene odporúčajú nemiešať vôbec. Avšak to chce fakt pomalý ohrev. Babičky to nechali napríklad aj niekoľko dní „váľať“ na kraji sporáka a ono sa to uvarilo na potrebnú hustotu.
Dnes málokto varí na platni vykurované drevom, tak sa to dá trochu nahradiť vložením lekváru do pootvorenej rúry, nastavenej na 80°C.
A ako sa pozná, že sú lekvár hotový? Tak napríklad kvapnite hmotu na novinový papier, kvapka lekváru by nemala pustiť vodu, ktorá by papier premočila.
Hotový horúci lekvár plňte do vyvarených pohárov, povrch uhlaďte, prelejte troškou rumu a ihneď uzavrite. Takto vám vydrží aj niekoľko rokov v chladnej miestnosti.
Z 5 kg jabĺk Vám po uvarení vyjde cca 4 kg lekváru.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
5 kg jabĺk
1 kg cukru
2 čajové lyžičky škorice