V tomto kečupe paradajky nehľadajte, nájdete tu veľa húb - najlepšie zmes lesných, ale ide to aj z pestovaných húb. Najlepšie nám hubový „kečup“ chutí k pečenému mäsu, ale môžete s ním dochucovať akýkoľvek hubový pokrm – napríklad omáčku alebo polievku.
Nakrájané huby premiešame vo veľkej mise so soľou, prikryjeme a necháme 24 hodín v chlade odpočívať.
Sušené hríby necháme napučať v 0,75 l horúcej vody. Potom ich vyberte z vody - tú uchovajte.
V mixéri postupne rozmixujte nasolené huby aj hríbiky, prípadne pridajte vodu z hríbikov. Mala by vám vzniknúť hrubšia pasta. Dajte ju do hrnca.
Cesnak a cibuľu rozmixujte spolu s octom. Zmes pridajte do hrnca k hubovej paste a vsypte korenie - bobkový list, klinčeky, muškátový kvet, mletý zázvor, korenie a nové korenie. Premiešajte a priveďte do varu, varte približne 1 - 1,5 hodiny, huby by mali byť dobre prevarené a kečup by mal mať hustejšiu konzistenciu.
Správnu hustotu vyskúšate, ak dáte na tanier lyžicu zmesi. Po desiatich minútach by mala pustiť len veľmi málo alebo žiadnu tekutinu.
Zmes prepasírujte cez hrubé sito (na odstránenie korenia) a potom znovu rozmixujte do hladkej pasty. Pridajte sherry a môžete naliať do pohárov Weck
Zavárajte 20 minút pri 80 °C.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
750 g jedlých húb (nakrájaných na tenké plátky)
125 ml bieleho vínneho octu
30 g sušených hríbikov
1 cibuľa nakrájaná nahrubo
2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
2 bobkové listy
4 klinčeky
½ lyžičky mletého muškátového kvetu
½ lyžičky mletého zázvoru
½ lyžičky čerstvo mletého korenia
½ lyžičky mletého nového korenia
60 ml sherry
4 zarovnané lyžičky soli