tekvicová marmeláda

Na jeseň zaplaví záhradky a trhy tekvica všetkých veľkostí a farieb. Môžete z nich vyrezávať haloweenské "bubáky" a svoje nezameniteľné miesto majú aj v jesennej kuchyni (krémové polievky, zapečené tekvice, tekvicové koláče a mnohé ďalšie).

Skvelým variantom je tiež zaváranie tekvíc v mnohých podobách. Predtým viedla tekvica ála ananás, dnes už dávame prednosť tekvicovému chutney alebo marmeláde. Prinášame vám recept práve na marmeládu, ktorú môžete podávať na raňajky, použiť ako náplň do koláčov a iných dezertov.

AKO NA TO:
Tekvicu olúpeme, odstránime semienka a nakrájame na hranolky. Vodu s tekvicou, pomarančmi, citrónmi a zázvorom uvedieme do varu a varíme pokiaľ nie sú všetky ingrediencie vrátane citrusových šupiek mäkké.

Pektín zmiešame s trochou cukru, aby sa nehrudkoval, a spolu s ostatným cukrom vsypeme do zmesi, za miešania privedieme do varu a potom na strednom ohni varíme ešte cca pol hodiny. Že ich zmes dostatočne hustá spoznáme, keď stredom prejdeme vareškou a zostane cestička.

Odstavíme, počkáme niekoľko minút, naplníme do horúcich čistých pohárov a uzavrieme. Zavárame zhruba 20 minút pri 80 °C.

Marmelády krásne vyzerajú v pohároch Weck. Máte tak nádherný jesenný darček pre svojich blízkych.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1,5 kg už očistené tekvica
1 liter vody
2 pomaranče pokrájané na polmesiačiky (najlepšie v biokvalite, alebo dobre očistené)
3 citróny pokrájané na tenké polmesiačiky
100 g čerstvého zázvoru nastrúhaného na jemno
1 kg cukru kryštálu
1 balenie pektínu Via Delicia (postačí na 2 kg ovocia)¨