Domáci pečený lekvár

Esenciou sliviek môže byť slivovička, ale aj pravý domáci lekvár iba zo sliviek.

V kupovaných nájdete väčšinou menší či väčší jablkový podiel a taký lekvár nemá tú pravú silu. Vo väčšom množstve si lekvár môžete uvariť po starom v špeciálnom kotli, ktorý často býva k dispozícii v záhradkárskych spolkoch alebo u pestovateľských páleníc.

Tradične sa lekvár varil veľmi pomaly na okraji platne niekoľko dní. Na sporáku sa denne varilo, tak sa len využívalo teplo platne na hustnutie lekváru. Často sa používal na toto dlhé varenie nie smaltovaný, ale hlinený hrniec. Pokiaľ ale potrebujete spracovať menšie množstvo, vyskúšajte náš jednoduchý recept na lekvár z rúry.

Vykôstkované slivky dáme do pekáča vyloženého papierom na pečenie.

Premiešame s korením a necháme cca 5 hodín piecť pri 170 °C. Slivkový lekvár nesmieme premiešavať, necháme ich v rúre svojmu osudu.

Pečenie môžete tiež prerušiť a dopiecť napríklad na druhý deň. Hotové lekvár plníme do sterilných pohárov, uhladíme, pridáme lyžičku slivovice alebo rumu a zaviečkujeme. Zavárame na 30 minút pri 90 °C.

Pokiaľ máte doma Weckovky, máte krásny a originálny darček pre svojich blízkych. Lekvár sú skvelé do rôznych buchiet a koláčov, najlepšie na čerstvom chlebe alebo náplň do kysnutých knedlí.

Kde ich máte najradšej vy?

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 kg vykôstkovaných sliviek
1 lyžička korenia (badián, mletá škorica, klinčeky)
nie je nutné, ale môžete pridať trochu rumu, alebo slivocice

domace-peceni-caj