Pre mnoho ľudí kultová dobrota, ak je na jedálnom lístku v reštaurácii, ale málokto má odvahu pripraviť si ju doma. Verte, že to nie je až zase tak veľmi zložité. Prezradíme vám niekoľko trikov starých kuchárov.
Najprv niečo o mäsu z diviaka: používa sa podobné delenie kusu ako u bravčového. Na úpravy mäsa dusením, čo je náš prípad, je vhodné mäso prešpikovať, aby zostalo šťavnaté.
Zo silného plátku slaniny nakrájajte hranolky, úzkym nožom zájdite do mäsa a do vzniknutej dierky zasuňte slaninu. Keď si hranolky slaniny zamrazíte, pôjdu potom do mäsa oveľa lepšie.
Prešpikované mäso je vhodné obviazať povrázkom do valcovitého tvaru, aby sa rovnomerne varilo a pri krájaní vznikli plátky podobnej veľkosti.
Mierne osoľte, okoreňte drveným čiernym korením, borievkou a novým korením a opečte sprudka na masti v kastróli zo všetkých strán. Nemalo by to trvať dlhšie ako 5 minút. V kastróle teraz máte napečenú šťavu z mäsa, ak je veľmi tmavá, tak pridajte pohár vína a vareškou všetko odlepte od dna.
Akonáhle je víno takmer vyvarené, pridajte koreňovú zeleninu a bobkový list, kúsok badiánu, klinčeky, škoricu a lyžicu cukru. Všerestujte za častého miešania, až je zelenina zlatohnedá.
Teraz pridajte mäso, podlejte vývarom a zvyškom vína, osoľte a duste priklopené, až je mäso mäkké. Ak nie je mäso celé ponorené, musí sa z času na čas otočiť, aby chytilo chuť zeleninového základu.
Hotové mäso vyberte a nechajte odpočinúť bokom (zakryté, aby neoschlo), lepšie sa vám potom bude krájať a nebude sa rozpadať.
A teraz k omáčke - vylovte zo šťavy vyvarené korenie, ponorným mixérom všetko rozmixujte a pridajte šípkový džem. Vzniknutá omáčka sa potom už len dochutí soľou, prípadne citrónom a zjemní smotanou.
Z mäsa odstráňte povrázok a nakrájajte na plátky, na tanieri prelievajte omáčkou. Podávajte so žemľovými knedľami.
Prajeme dobrú chuť!
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 kg diviačie stehná
50 g slaniny
po 200 g mrkvy, zeleru, cibule
3 dcl červeného vína
korenie po 1 č. lyžici - čierne korenie, borievka, nové korenie
pol lyžičky škorice, 1-2 klinčeky, kúsok badiánu
lyžice cukru
soľ
100 g šípkového džemu
50 ml smotany