cuketový relish
Poznáte pojem relish? Ide väčšinou o sladkokyslú nakladanú zeleninu s pikantným korením, ktorá je v anglosaských krajinách častým doplnkom na grilovačkách.
Najčastejšie si ich pridávame do hamburgrov, domácich hotdogov, k opekanému mäsu alebo klobásam. No a pretože sa tento rok urodilo naozaj veľa cukiet – ponúkame vám recept na náš obľúbený cuketový relish.
AKO NA TO:
Cuketu, cibuľu a papriku premiešame vo veľkej mise so soľou a necháme cez noc v chlade stáť. Druhý deň ju necháme v site odkvapkať.
Ostatné ingrediencie zmiešame v hrnci a privedieme do varu. Pridáme odkvapkanú zeleninu a opäť privedieme do varu. Zmiernime plameň a necháme cca 10-15 minút prebublávať, až zmes ľahko zhustne.
Potom plníme do pohárov Weck, v ktorom môžete relish darovať ako krásny jedlý darček, prípadne aj servírovať.
Zavárame 15 minút pri 100 stupňoch Celzia.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
750 g cukety (nakrájané na drobno)
2 veľké cibule (nakrájané na hrubo)
2 papriky (nakrájané na drobno)
40 g soli
280 g krupicového cukru
300 ml jablčného octu
2 lyžičky škrobu
1 lyžička mletej kurkumy
1 lyžička kari korenia
1 lyžička kôprového semienka (nemusí byť)
¼ lyžička čerstvo mletého korenia