čučoriedkový džem
Sezóna čučoriedok je v plnom prúde. Vyrazte do lesa na tieto malé zázračné modré bobuľky. Ich chuť je neprekonateľná a okrem toho obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok.
Pomáhajú pri chudnutí, majú vysoký obsah vitamínu C, takže pomáhajú chrániť vašu imunitu, zlepšujú náš zrak, pomáhajú pri detoxikácii organizmu a pri liečbe cukrovky, tlmia menštruačné problémy a prospievajú krvnému obehu. Jednoducho superpotravina…
V našom podnebí sa dobre darí aj kerovým kanadským čučoriedkam. Sú väčšie, ale chuť nie je taká intenzívna ako u čučoriedok zbieraných v lese.
A ako ich využiť v kuchyni? Okrem klasického maškrtenia len tak, ich môžete pridať do smoothie, jogurtov či kaší. Použiť ich môžete v akomkoľvek ovocnom dezerte či koláči - posýpkový koláč, cheesecake, k lievancom a palacinkám alebo ako crumble. Úplne neprekonateľné sú čučoriedkové kysnuté knedle s tvarohom.
Čo sa týka uchovania na "horšie časy" - odporúčame zmrazenie, potom si čučoriedky môžete ľahko odsypávať podľa potreby. Ďalším variantom je čučoriedkový sirup alebo džem voňajúci letom.
Recept na klasický čučoriedkový džem máte tu. Kto tento rok nestíha, môže si kúpiť ten náš z jesenických čučoriedok.
Čučoriedky preberieme od lístkov a stopiek a umyjeme. Vsypeme do hrnca a privedieme do varu. Čučoriedky pustia šťavu, počkáme až sa cca tretina vyvarí. Potom po častiach pridávame cukor a pektín, premiešame. Varíme ešte ďalších 5 minút.
Plníme do džemoviek Weck, ktoré robia z každej zavarenia veľkú parádu. Kúpiť ich môžete v našom e-shope.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 kg čučoriedok
300 g cukor kryštál
10 g prírodného pektínu Via Delicia