Cibuľové zaváraniny alebo cibulády sú skvelou voľbou do sendvičov všetkého druhu, k pečenému mäsu alebo k syrom. Málokto odolá sladkastej chuti pečenej cibuľky doplnenej voňavým tymiánom.
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na polkolieska, alebo osminky. Vo vhodnom hrnci rozpálime olivový olej, vsypeme cibuľu a dusíme nie veľmi sprudka, až je cibuľa pekne zozlatnutá a začína karamelizovať. Počas dusenia, vždy keď sa tekutina z cibule takmer vydusí, pridávame po častiach ocot. Sem tam premiešame.
Pridáme tymiánové lístky, strúhanú kôru z citrónov, trstinový cukor, soľ a čerstvo mleté korenie. Dobre premiešame - cukor by sa mal rozpustiť a celá zmes by mala veľmi zhustnúť. Trvá to približne desať minút. Plníme horúce do pohárov, odporúčame zavariť vo vodnom kúpeli pri teplote 85 ° C / 30 minút.
Cibuľová zmes takto vydrží v tmavej špajze 12 mesiacov, po otvorení ju skladujte v chladničke a spotrebujte do 3 týždňov.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
2 kg cibule
80 ml olivového oleja
20 g tymiánových lístkov
nastrúhanú kôru z 5 citrónov (v bio kvalite)
150 g trstinového cukru
250 ml bieleho vínneho octu
soľ a korenie