chutney z červenej repy
Červená repa zažíva svoj boom. Táto neprávom zabudnutá koreňová zelenina sa momentálne stáva hviezdou kuchýň.
A je na to dôvodov. Obsahuje neuveriteľné spektrum vitamínov a minerálov, ktoré majú vplyv na detoxikáciu, prevenciu rakoviny, činnosť mozgu a mnoho ďalších.
My sme si pre vás pripravili recept na chutney. Vynikne predovšetkým v zapečených sendvičoch, panini, prípadne vo wrapoch.
Všetky ingrediencie okrem cukru s pektínom zmiešame v hrnci a privedieme do varu. Na miernom ohni varíme, kým nie je repa úplne mäkká. Trvá to cca pol hodiny. Na záver varenia pridáme cukor s pektínom, premiešame a necháme zhustnúť.
Začneme dochucovať. Niekedy je potrebné pridať trochu vody, prípadne doladiť sladkokyslú chuť dodaním balsamica alebo cukru.
Plníme do pohárov Weck a zavárame 15 – 20 minút na 100 °C.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 kg olúpanej červenej repy (nastrúhané nahrubo)
3 lyžice horčicových semienok
½ hrnčeka trstinového cukru
3 lyžičky soli
⅓ hrnčeka bieleho vínneho octu
¼ hrnčeka octu balsamico
2 strúčiky cesnaku (nakrájaný na drobné kúsky)
½ lyžičky sušeného tymiánu
1 hrnček vody
1 lyžička cukru zmiešaného s 1 zarovnanou lyžicou pektínu