broskyňový džem s jablkami
Chuť broskýň je esenciou leta a tento rok sa ich úroda krásne zišla so zberom prvých letných jabĺk.
Tie sú väčšinou nádherne šťavnaté a kyslasté. Ich chuť dokonale ladí so sladkou chuťou broskýň a tak sme sa rozhodli skombinovať ich do dokonalého džemu. Využiť ho samozrejme môžete na pečivo, ale skvelý je do palaciniek alebo lievancov.
AKO NA TO:
Broskyne ponorte do vriacej vody. Rýchlo ich olúpte, vykôstkujte a nakrájajte na kúsky. Jablká olúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Vložte do hrnca spoločne s 1kg broskýň a 400g cukru. Priveďte do varu a potom nechajte pomaly prevariť, kým džem nezhustne. Trvá to približne pol hodiny. Potom pridajte ďalších 150g cukru, kyselinu citrónovú a 3 broskyne nakrájané na drobné kúsky a varte približne ďalších 5 minút, kým sa cukor nerozvarí.
Zavárajte do pohárov Weck, máte krásny a originálny darček pre všetkých svojich známych.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 kg broskýň + 3 kusy nakrájané na drobné kúsky
500 g raných jabĺk
400 g + 150 g cukru kryštál
1 lyžička kyseliny citrónovej