bravčový sulc
IDEME VARIŤ
Bravčovú nožičku a koleno očistite a umyte pod tečúcou vodou. Spolu s korením vložte do veľkého hrnca. Zalejte studenou vodou, osoľte a priveďte do varu. Priebežne zbierajte penu vzniknutú na povrchu. Potom znížte teplotu, pridajte rozdrvený cesnak a varte domäkka, cca 2-2,5 hodiny.
Dobu varu skrátite použitím tlakového hrnca. Asi 20 minút pred dovarením pridajte mrkvu v celku. Nemala by sa totiž začať rozpadať. Potom ju vyberte a nechajte vychladnúť. Nakrájajte na asi centimetrové kocky a nechajte ju bokom.
PLNENIE DO FORIEM
Vyberte mäso z vývaru a nechajte trochu vychladnúť. Potom ho oberte od kostí a nakrájajte na kocky (skôr menšie kúsky, vyzerajú potom pekne v pohároch). Pridajte nakrájanú mrkvu a touto zmesou naplňte pripravené poháre, alebo vhodnú formu. Dobre poslúži napríklad srnčí chrbát.
Vývar zlejte cez jemné sito, dochuťte octom, soľou a čiernym korením a prelejte zmes v pohároch, tak aby bola úplne pokrytá. Sulc môžeme krátko sterilovať, povedzme 30 minút pri 80 °C. Ak ho plánujete spotrebovať počas dvoch alebo troch dní, rovno ho dajte stuhnúť cez noc do chladničky.
Podávať ho môžete s chlebom a ako kto má rád. S cibuľkou a octom, s nakladanými uhorkami, alebo s horčicou a chrenom.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 bravčová nožička
1 osolené bravčové koleno
2 bobkové listy
10 guličiek korenia
150 g mrkvy
2 strúčiky cesnaku
3 polievkové lyžice bieleho vínneho octu
soľ, čerstvo mleté korenie