Bylinky sú momentálne vo svojej vrcholnej forme. Mladé rastlinky totiž oplývajú najsilnejšou a najčistejšou vôňou a arómou, ktorú si môžete uchovať naložením do oleja. Na nakladanie sa najlepšie hodí skutočne kvalitný panenský olivový olej.
Bazalkový olej je obzvlášť voňavý a skvele sa hodí na šaláty a všetky pokrmy talianskej kuchyne. Dotiahne ich chuť k úplnej dokonalosti.
AKO NA TO?
Olej pomaly zohrejte na cca 40 ° C, bylinky zľahka naklepte a vložte do nahriateho pohára a zalejeme teplým olejom. Uzavrite a nechce cca 3-4 týždne odležať.
Ak ho chcete uchovať dlhšiu dobu, olej starostlivo prefiltrujte cez jemné plátno a potom skladujte v čistých pohároch.
Podobným spôsobom si môžete pripraviť olej aj z iných byliniek, skvelý je citrónový tymián alebo kombinácia rozmarínu s koriandrom.
Fantázii a chutiam sa medze nekladú. Olejom to krásne pristane v karafách Weck, ktoré si môžete pozrieť tu.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 liter panenského olivového oleja
150g čerstvej bazalky