ako na zaváranie mäsa
Zaváranie mäsa nie je žiadna veda. Predtým, keď nebolo toľko možností na zmrazenie mäsa, išlo o celkom bežné spracovanie.
Ponúkame vám jednoduchý návod ako na to. Nezabudnite ale dodržiavať pravidlá, ktoré sme popísali už v článku Zaváranie mäsa do pohárov – domáca ruská ruleta?
Na každý kilogram pokrájaného mäsa pridajte 10 – 15 g soli (podľa chuti). Všetko dobre premiešajte a naplňte do pohárov. Najlepšie sa na tieto účely hodia tzv.masovky Weck. Poháre plňte cca 1 cm od okraja, tuk sa totiž pri varení rozpína. Poháre zaviečkujte, zaistite nerezovými klipsami a dajte do hrnca vystlaného utierkou.
Zalejte vlažnou vodou a postupne zahrievajte až na teplotu 95°C. Túto teplotu udržujte v hrnci 1,5 hodiny.
Vyberte z hrnca a nechajte vychladnúť. Druhý deň opakujte postup zavarenia znova (vložte do hrnca s utierkou, zalejte vlažnou vodou a priveďte na 95 ° C), tentoraz stačí variť iba 1 hodinu.
Takto zavarené mäso skladujte v chladnej pivnici alebo v chladničke. Vydrží vám najmenej pol roka.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
mäso na zavarenie
soľ