Dezerty
"Mami, urobíš nám palacinky?" Veľmi častá požiadavka detí na rýchle riešenie večere.Zdá sa to byť veľmi jednoduché, ale ak chcete dosiahnuť nadštandardný výsledok, vyskúšajte osvedčený postup. Preosejte 500 g hladkej pšeničnej múky do misy a primiešajte vrecko vanilkového cukru. Potom vlejte 6 vop...
KEDY JE NAJLEPŠIE ZBIERAŤ ŠÍPKY?Koncom letných prázdnin sa už na stráňach červenajú plody šípkovej ruže, ale nebuď netrpezlivý, treba si počkať, až budú šípky pekne vyfarbené a vyzreté. To sa pozná, že je sem tam nejaký mäkký a rozmazná sa ti medzi prstami pri miernom stlačení. Ak chceš byť veľmi t...
Vďaka kyslastej chuti rebarbory sa tento džem úžasne hodí do sladkých koláčov alebo napríklad na vianočku. Rebarbora, pôvodom tibetská zelenina, u nás pomerne rýchlo zdomácnela a my si jej výraznú chuť môžeme užívať už od konca apríla.. Na jedenie sú vhodné stopky očistené od listov. Pokiaľ máte na...
Jablká patria medzi najstaršie druhy ovocia. Už v antike bolo považované za symbol plodnosti, lásky, mladosti a krásy. Na svete existuje až 5 000 odrôd, ale vo veľkom sa pestuje iba asi 10.Medzi tie najviac obľúbené medzi českými sadármi patrí Jonagold, Šampión, Rubín, Gala a Spartan. Niektoré odrod...
Chcete cez zimu zavariť niečo neobvyklé? Využite vrcholnú formu citrusových plodov. Pomarančová marmeláda je veľmi obľúbená napríklad v Anglicku na raňajky, na opečenom chrumkavom toastovom chlebe. Je tiež výborná do dezertov alebo k syrom. Pomaranče olúpeme pomocou škrabky na zemiaky a nakrájame n...
Viete si predstaviť linecké pečivo bez ríbezľovej marmelády? Zdá sa síce predčasné myslieť v lete na vianočné pečivo, ale uvidíte, ako budete v zime radi za výbornú voňavú domácu marmeládu. V recepte je použitá ríbezľová šťava, ktorú získate ak ríbezle rozomeliete v kuchynskom robote a necháte ich ...
Rastú všade - na okraji lesa, v každej štipke a pritom ide o "čierne zlato" našej prírody. Čerstvé černice vás osviežia, posilnia imunitu a detoxikujú organizmus. Krásne s nimi ozdobíte dezerty alebo iné sladké jedlá. Černice ale bývajú v surovom stave dosť kyslé, keď ich tepelne upravíte, budú pr...
Medzi fašiangovú klasiku bezpochyby patria šišky. Nadýchané sladké pečivo vyprážané v horúcom tukovom kúpeli má svoje neodolateľné kúzlo. Môžete ich naplniť pudingom alebo nutelou, my sa ale prihovárame za klasiku - najlepší je marhuľový, alebo jahodový džem. V 100 ml mlieka rozmiešame kvasnice, l...
Crumble alebo tiež česky krambeľ je veľmi obľúbený dezert predovšetkým v anglicky hovoriacich krajinách. Vlastne sa jedná o hrubšiu vrstvu do chrumkava zapečenej maslovej mrveničky, pod ňou sa ukrýva ovocie, ktoré počas zapekania pustí šťavu. Tá sa potom čiastočne vsiakne do mrveničky. Ide o dobrot...
Esenciou sliviek je lekvár. Ich výsledná chuť môže byť pre niektoré, hlavne deti, príliš intenzívna a trochu horká. Ponúkame vám variant, ktorý u našich detí absolútne vedie. Je v nej totiž čokoláda a vy tak zavaríte deťom takú domácu čokoládovú nátierku s veľkým prídavkom ovocia. Klinčeky a badiá...
Zima priamo volá po teplých raňajkách. Ak už ste sa prejedli kašou, máme pre vás tip na teplý dezert či raňajky – voňavý jablkový crumble. Okorenený škoricou vám zaručene prehreje každý zimný deň. My ich zapekáme vo Weckovkách, máme tak na ne aj viečko na uschovanie v chladničke. Na druhý deň len d...
Máme pre vás tip na originálne jesenné raňajky alebo dezert. Voňavé karamelizované jabĺčka na mliečnej ryži rozhodne nie sú len pre deti, dospelí im len ťažko odolajú. Môžete ich podávať v pohároch Weck, urobíte s nimi veľa parády a potešíte všetkých stravníkov. Do hrnca nasypte prepláchnutú ryžu, ...