Chuťovky, Strana 4

masť so škvarkami

Skvelá pochúťka pre milovníkov zabíjačkových dobrôt. Chrbtovú masť nakrájajte na kocky cca 2x2 cm. Vložte do vyššieho hrnca, zalejte 50 ml vody a na strednom plameni varte 30 minút, bez pokrievky. Sadlo pustí tuk a začne vo vode plávať. Nezabudnite sem tam premiešať, aby sa vám nepripálilo na dne h...

rebarborový sirup

Rebarbora je bežne považovaná za ovocie, pretože sa obvykle dáva do múčnikov, ale správne ide o zeleninu. Jej pestovanie je neuveriteľne jednoduché a preto ju nájdete v mnohých slovenských záhradkách. Jej obrovské listy možno využiť ako zaujímavý prvok okrasnej záhrady, nás kuchára zaujíma jej ružov...

ochutený ocot

Výroba ochuteného ovocného octu je veľmi jednoduchá záležitosť, ku ktorej potrebujete predovšetkým čas. Ide o skvelý spôsob spracovania ovocia, ktoré už nie je úplne vo forme. Ideálne sú jahody a maliny, ktoré dajú vášmu octu úžasnú príchuť, ktorú využijete hlavne na dochutenie zeleninových šalátov...

zabíjačková paštéta s pečeným mäsom

Ak ste milovníci poctivých paštét, určite oceníte recept na zabíjačkovú paštétu, v ktorej môžete upotrebiť čerstvé bravčové mäso a pečeň. Najlepšia paštéta je totiž tá, ktorú si urobíte doma - to je jednoducho fakt Bravčovú pliecko a bôčik nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme a dáme piecť na 160 ...

orechovica

Nezrelé orechy na českú domácu klasiku orechovku sa majú zbierať okolo svätého Jána (24.6.). Tento rok je však príroda veľmi popredu tak sa radšej poponáhľajte a nazbierajte si ich, čo najskôr. Príprava orechovky je jednoduchá, odmenou vám bude voňavý likér nielen pre dámy. Orechy umyte, osušte a n...

bazalkový olej

Bylinky sú momentálne vo svojej vrcholnej forme. Mladé rastlinky totiž oplývajú najsilnejšou a najčistejšou vôňou a arómou, ktorú si môžete uchovať naložením do oleja. Na nakladanie sa najlepšie hodí skutočne kvalitný panenský olivový olej. Bazalkový olej je obzvlášť voňavý a skvele sa hodí na šalá...

nakladané zelené paradajky a chutney

Tiež vám ešte zostali v skleníku a na záhradke nedozreté paradajky? Je na čase ich zožať, aj keď sú ešte zelené, aby neprešli prvými mrazíkmi. Chuť takých paradajok ale bohužiaľ nie je nijako oslnivá. My radšej odporúčame paradajky zavariť a ponúkneme vám hneď dva recepty na ich upotrebenie. Nemusí...

čerešňový kompót

Čerešňová nad úroda priamo volá po zavarení. Vyskúšajte tú najväčšiu klasiku – kompótované čerešne. Uvidíte, že do obľúbenej bublaniny nie je lepšie ovocie. Hlavne pokiaľ zavaríte tmavé vyzreté čerešne nazývané srdcovky. Vodu s cukrom zvaríme a necháme vychladnúť. Umyté čerešne naukladáme do dobre ...

rôsol z červených ríbezlí

V našich končinách nie sú zatiaľ ovocné rôsoly príliš rozšírené. Od džemov ich poznáte podľa tuhosti a tiež priezračnosti. Rosoly sú totiž úplne číre a veľmi zželírované. POZRITE SA NA RECEPT Z ČERVENEJ RÍBEZLE:Tento rôsol môžete pridávať k mäsám, syrom alebo využiť ako džem. Bobuľky ríbezlí vloží...

cibuľová zaváranina s tymiánom

Cibuľové zaváraniny alebo cibulády sú skvelou voľbou do sendvičov všetkého druhu, k pečenému mäsu alebo k syrom. Málokto odolá sladkastej chuti pečenej cibuľky doplnenej voňavým tymiánom. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na polkolieska, alebo osminky. Vo vhodnom hrnci rozpálime olivový olej, vsypeme cibu...

zavarené pečené paradajky

Pokiaľ máte nadbytok paradajok a chcete si v zaváracích pohároch uchovať čo najviac letnej chuti, vyskúšajte náš recept na pečené paradajky. Paradajky rozprestrieme na plech rezom nahor tesne vedľa seba. Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme lístkami tymiánu, cesnakom a cukrom, tak aby boli suroviny...

domácí karamelový likér

Jemný karamelový likér je skvelým darčekom pre všetky kamarátky. Je hladký, chuťovo vynikajúci a tak akurát sladký. Konečný výsledok záleží aj na použitom alkohole. Vyberte radšej ten kvalitnejší :) Všetky ingrediencie okrem smotany premiešajte v mise do hladka. Pridajte smotanu a opäť poriadne pr...