Chuťovky, Strana 3
Zaváranie mäsa nie je žiadna veda. Predtým, keď nebolo toľko možností na zmrazenie mäsa, išlo o celkom bežné spracovanie. Ponúkame vám jednoduchý návod ako na to. Nezabudnite ale dodržiavať pravidlá, ktoré sme popísali už v článku Zaváranie mäsa do pohárov – domáca ruská ruleta? Na každý kilogram ...
Rillettes je v podstate jednoduchá masová nátierka, ktorej pôvod môžeme hľadať v oblasti Touraine v strednom Francúzsku. Ide o pokrm naozaj tradičný, prvé zmienky pochádzajú už z roku 1480. Recept sa v rôznych oblastiach Francúzska líši. Väčšinou je ale vždy základom bravčový bôčik (alebo iné tučné...
Jarné cibuľky bývajú poslom jari a prvou úrodou z našich polí. Ide vlastne o nedozreté cibule, ktoré ešte nemajú pálivú chuť ako veľké cibule a dajú sa zúžitkovať celé vrátane zelených vňatí. Využite ponuku na farmárskych trhoch a kúpte si čerstvú cibuľku od slovenských pestovateľov. Nemala b...
Myslíte to s novoročným chudnutím vážne? Už vás v práci omrzeli „menučka“ z reštaurácií a jedla z jedální? Vyskúšajte náš návod na vrstvený šalát v pohári, ktorý si pripravíte deň vopred. V práci alebo v škole si tak doprajete zdravý obed presne podľa vašich predstáv. Najdôležitejším pravidlo...
Ajvar pochádza z balkánskej kuchyne a ide o „kaviár“ z pečených paprík a baklažánu. Môžete si ho namazať na chlieb ako nátierku - úžasný je na hriankach. Často býva tiež servírovaný ku klasickým pokrmom balkánskej kuchyne z mletého mäsa. Použiť sa dá na nakladanie hermelínu, do omáčok, na cestoviny...
Poznáte pojem relish? Ide väčšinou o sladkokyslú nakladanú zeleninu s pikantným korením, ktorá je v anglosaských krajinách častým doplnkom na grilovačkách. Najčastejšie si ich pridávame do hamburgrov, domácich hotdogov, k opekanému mäsu alebo klobásam. No a pretože sa tento rok urodilo naozaj veľa ...
Špargľová sezóna je veľmi krátka a začína práve teraz. Už minulý rok ste si v našom článku mohli prečítať, ako s čerstvou špargľou nakladať a ako ho pripraviť. Tento rok vám prinášame dva recepty na jednoduché špargľové nátierky. Ak ich uskladníte v pohároch Weck, môžete ich potom servírovať priamo...
Každá rodina má svoj obľúbený recept na nakladané uhorky. Niekto pridáva kôpor, niekto cibuľu a niekto si ich nevie predstaviť bez feferóniek. My vám ponúkame náš osvedčený recept na naozaj chrumkavé uhorčičky s vyváženou sladkokyslou chuťou. Uhorky, najlepšie drobné, necháme odmočiť vo vode a poct...
Jogurt je základom raňajok v mnohých slovenských domácnostiach a takmer každý nájde aspoň jeden kúsok v chladničke. Dá sa samozrejme použiť aj na marinádu, šalátovú zálievku, pod mäso, základ osviežujúcich smoothie alebo do dezertov. Nepostrádateľný je napríklad v indickej kuchyni, kedy v kombináci...
Medzi obľúbené jedlé darčeky bezpochyby patria pečené čaje. My sme pre vás pripravili recept na „vitamínovú“ bombu, ktorú ocenia všetci „zmrzlíci“ a maródi. Zázvor so škoricou vás prehreje do špiku kostí a zapáli prechladnutie. Zázvor olúpeme škrabkou na zemiaky a nakrájame na malé kocky. Citrusy u...
Blížiaca sa jeseň nám ohlasuje plody bazy čiernej. Nájdete ho naozaj všade – okolo ciest, v parku a samozrejme pri poliach. Pozrite sa vo svojom okolí po čistom mieste, kde rastú tieto liečivé bobuľky a vyskúšajte jednoduchý recept na sirup, ktorý oceníte predovšetkým v zime. Je to totiž skvelý pom...
Chren aj repa patria medzi obľúbenú jesennú úrodu na našich záhradkách a my vám odporúčame ich spojiť do jedného výborného šalátu. Prinášame vám recept na nakladanú repu s chrenom, ktorú si môžete v zime pridávať k mäsu, údeninám alebo k našim delikátnym paštétam či zavarenému mäsu. Dokonale k sebe...